Zupełnie inny makowiec.
Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta.
Składniki:
-30 dkg maku
-1 szklanka cukru
-6 jajek
-kilka kropli aromatu migdałowego
-polewa czekoladowa
Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku.
Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem.
Oddzielamy żółtka od białek.
Ubijamy pianę z białek.
Żółtka ucieramy z cukrem i aromatem migdałowym, dodajemy mak a następnie pianę
z białek i wszystko delikatnie mieszamy łyżką.
Blaszkę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Przekładamy masę makową na blaszkę.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut.
Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową.
Możemy posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami.
Smacznego!
Oooo smakowita propozycja :)
OdpowiedzUsuńNa jaką wielkość blachy robiłaś?
OdpowiedzUsuńMakowiec i sernik piekę na blaszce o wymiarach 30 x 22 cm ale można też piec w formie okrągłej o średnicy 24 cm.Ważne też jest aby blaszka była posmarowana i solidnie posypana tartą bułką.Udanych wypieków :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetycznie wygląda ten makowiec :) ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię makowce, a takiej wersji jeszcze nie próbowałam. Muszę to koniecznie nadrobić!!!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na pewno warto wypróbować i jeszcze bez mąki...
OdpowiedzUsuń