Proponujemy ciasto o bardzo ciekawym smaku.
Przepis może wydawać się skomplikowany, ale wykonanie jest proste.
Składniki:
-0,25 kg biszkoptów
-0,5 szklanki suchego maku
-8 jajek
-1,5 kostki margaryny
-1,5 szklanki cukru
-2,5 szklanki mąki i dodatkowo 3 łyżki
-2 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat rumowy
-słoiczek kwaśnego dżemu
Oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Margarynę ucieramy z cukrem.
Dodajemy żółtka i miksujemy.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu.
Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.
Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.
Blaszkę o wymiarach 30 x 22 cm smarujemy tłuszczem.
Na dno wykładamy masę z makiem.
Na niej układamy biszkopty.
Na biszkopty nakładamy po troszku dżemu.
Przykrywamy masą z kakao.
Na niej układamy biszkopty i dżem.
Przykrywamy to białą masą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
160 st. C z termoobiegiem na ok. 50 minut.
Ciasto jest gotowe.
Jeszcze tylko kawa...
Smacznego!
Ciekawa propozycja :D Nie znam tego ciasta :) Szczęśliwego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy:)Życzymy dobrego,obfitującego w miłe niespodzianki nadchodzącego Nowego Roku:)
OdpowiedzUsuńOryginalne i z pewnością smaczne! Zresztą jak wszystko na tym blogu. Wszystkiego co najlepsze w nowym roku życzy cała rodzinka! C,Z, M,J
OdpowiedzUsuńDziękujemy za ogromną porcję ciepłych i miłych słów.My również życzymy wszystkiego, co najlepsze.Niech spełniają się marzenia,realizują plany,dopisuje zdrowie i niech otacza Was dobry nastrój w każdej chwili nowego roku.
OdpowiedzUsuńZespół maminka kulinarnego:)
Rewelacja! Jadłam więc wiem. Uwielbiam ciasta bez kremów,ale to pobiło wszystko. Polecam! AJ
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto, zapisałem je sobie i już piekłem po kilka razy, a teraz znowu je robię
Super! Bardzo się cieszę kiedy przepis sprawdza się i należy do tych ulubionych.
UsuńPozdrawiam:)