Nalewkę z pigwy można zrobić na dwa sposoby.
Składniki będą te same, ale sposób przygotowania nieco inny.
-1 kg pigwy
-0,75 l spirytusu
-0,3 l wody
-0,7 kg brązowego cukru i 0,5 l wody na syrop
Owoce myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w plastry.
Pierwszy sposób:
-owoce umieszczamy w słoju i zalewamy spirytusem, zmieszanym z 0,3 l wody
-zamykamy słój i odstawiamy na miesiąc, pamiętając o tym, aby potrząsać słojem co kilka dni
-po tym czasie sporządzamy syrop z 0,7 kg cukru i 0,5 l wody
-owoce odcedzamy a do wyciągu dodajemy sporządzony wcześniej syrop
-mieszamy, przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejsca
Drugi sposób:
-pokrojone w plastry owoce zasypujemy 0,7 kg cukru i odstawiamy, aby puściły sok
-gdy cukier zamieni się w sok wlewamy 0,75 l spirytusu zmieszanego z 3 szklankami wody
-mieszamy i odstawiamy na miesiąc, potrząsając co kilka dni
-po tym czasie odcedzamy, płyn przelewamy do butelek i odstawiamy na 3 miesiące do ciemnego miejsca
Oba sposoby są równie skuteczne i nalewka smakuje wyśmienicie.
Na zdrowie !
Właśnie chciałam wypróbować sposób, w którym nie zasypuje się owoców cukrem i proszę, jest tutaj podany. Dziękuję. Henimari
OdpowiedzUsuńŻyczymy udanej nalewki pigwowej i zapraszamy do skorzystania z innych przepisów na naszym blogu.Pozdrawiamy:)
Usuńjeszcze nigdy nie piłam takiej nalewki :) który sposób polecasz bardziej?
OdpowiedzUsuńPolecam wersję drugą, czyli pigwę zasypaną cukrem.
UsuńPowodzenia :)
Czy owoce wyżymy przed czy po obraniu?
OdpowiedzUsuńOwoce ważymy po obraniu :)
UsuńCzy slój, w ktorym trzymam mieszanke soku z pigwa oraz spirytusem ma byc zakrecony czy przykryty sciereczka?
OdpowiedzUsuńSłój musi być szczelnie zakręcony, aby spirytus nie wyparował.
UsuńŚciereczka nie jest potrzebna :)
ile nalewki mniej wiecej wychodzi z tego przepisu? :)
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc, nigdy nie liczyliśmy ile nalewki wyjdzie, bo bardziej niż na ilości, zależało nam na jej smaku:)
UsuńPozdrawiamy:)
Greetings from California! I'm bored to deth at work so I dedcided too check out your
OdpowiedzUsuńsite on my iphone during lunch break. I really like
the knowledge yyou provide here and can't wait to take a look when I get home.
I'm shocked at how quick our blog loaded on my mobile ..
I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good site!