Dziś trochę pofantazjujemy z ciastem na sakiewki
(ciasto jest na naszym blogu-sakiewki z kaszanką).
Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich
jak również dań z mięsem, czy z grzybami.
Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu).
Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.
Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje nie tylko smak,
ale zapewnia też klarowność.
Ćwiartki, marchew i cebulę wyjmujemy z rosołu a następnie, po wystudzeniu oddzielamy mięso od kości.
Do mięsa z kurczaka dodajemy 25-30 dkg wieprzowego mięsa mielonego.
Jedno i drugie mięso oraz marchew i cebulę mielimy przez maszynkę.
Dodajemy jedno jajko, sól, pieprz i wyrabiamy na jednolitą masę.
Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy krążki.
Wypełniamy je farszem a brzegi modelujemy według uznania i fantazji.
Układamy w foremkach na babeczki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem
na 15-20 minut.
Gdy są już rumiane wyjmujemy z piekarnika i dajemy im chwilkę na przestudzenie
a następnie wyjmujemy je z foremek.
Są pyszne!
Smacznego!
świetny pomysł, idealny na imprezę:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam babeczki na rodzinną imprezkę, wyszły idealne. Dziękuję za wspaniałe przepisy jestem nimi zachwycona, zrobiłam już kilka i codziennie mam ochotę zrobić coś nowego. Pozdrawiam serdecznie. Edyta:)
OdpowiedzUsuńEdytko
OdpowiedzUsuńbardzo dziękujemy za wszystkie komentarze.
Twoja opinie jest dla nas bardzo cenna. Staramy się bardzo dokładnie opisać sposób przygotowania,
więc informacja, że potrawy udają się i smakują bardzo nas cieszy. Pozdrawiamy cieplutko:)
Pyszne i pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne i urocze.
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuń