W tym daniu bazę stanowią świeże udka z kurczaka, ale całego smaku nadaje marchewka
z cebulką.
Składniki:
-10 udek z kurczaka
-4-5 sporych marchewek
-duża cebula
-kilka ząbków czosnku
-sól, pieprz
-przyprawa do kurczaka
-przyprawa barbecue
-olej
Udka posypujemy przyprawą do kurczaka i barbecue, dodajemy plasterki czosnku
i skrapiamy olejem.
Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki i posypujemy solą i pieprzem.
Udka podsmażamy na patelni z olejem i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Na pozostały tłuszcz wykładamy warzywa i smażymy do zeszklenia cebulki.
Przekładamy warzywa do naczynia tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.
Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 50 minut w temp. 180 st. C.
Tak przygotowane udka są kruchutkie a jednocześnie wilgotne.
Marchewka smakuje wyjątkowo.
Dodatek surówki z kiszonej kapusty powoduje, że danie podane np. z ziemniakami
smakuje wyśmienicie.
Smacznego!
Ostatnio koleżanka mi opowiadała o podobnej potrawie i bardzo zachwalała, zapisałam sobie więc Twój przepis.
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńJutro biore go na warsztat....
Pysznie wygląda...
OdpowiedzUsuńJutro biore go na warsztat...