Powiało chłodem; przyda się coś ciepłego i smacznego.
Zupa nie jest trudna w przygotowaniu a efekt znakomity.
Wystarczy:
- 2,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
- kilka ziemniaków
-10 dkg kaszy jęczmiennej
-0,5 szklanki słodkiej śmietany
-10-15 dkg mielonego mięsa
-marchewka
-natka pietruszki
-garść suszonych grzybów
-pieprz
Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę.
Z mięsa formujemy małe kuleczki.
Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone ziemniaki i marchewkę, kaszę i umyte grzyby.
Po 10 minutach wkładamy nasze mięsne kuleczki i wszystko gotujemy ok. 40 minut na małym ogniu.
Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka.
Gotujemy ok. 5 minut.
Dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki i pieprz do smaku.
Mieszamy i krupnik gotowy.
Smacznego!
Jak dla mnie krupniczek rewelacja, to najlepszy krupnik jaki do tej pory zrobiłam. Pozdrawiam. Edyta:)
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis ;)) smakuje calkiem jak ten od Mamy! :)
OdpowiedzUsuń