Troszkę inna wersja kotletów mielonych, bo bez jajek i bułki.
Za to z pieczarkami lub marchewką.
Na początek mielimy ok. 1 kg łopatki, jedną dużą cebulę i 2 ząbki czosnku.
Jeśli mamy gotowe mięso mielone, to cebulę i czosnek tarkujemy na drobnych oczkach.
Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą barbecue.
Kroimy kilka pieczarek i jedną cebulkę.
Posypujemy solą i pieprzem.
Jeśli ktoś nie lubi pieczarek może zastąpić je marchewką i cebulką.
Wtedy kroimy jedną cebulę, jedną marchewkę i też posypujemy solą i pieprzem.
Aby przygotować pieczarki najpierw na niewielką ilość oleju wrzucamy cebulkę
a kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki i smażymy do zrumienienia.
Podobnie jest z marchewką i cebulką z tą różnicą, że na patelnię wrzucamy je razem.
Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lub
marchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przez
ok. 25 minut w temp. 180 st. C.
Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.
Smacznego!
Wyglądają bardzo smacznie :) :)
OdpowiedzUsuń