Lubimy gołąbki, więc robimy ich dużo.
Włoska kapusta nadaje się do nich doskonale.
Aby je zrobić musimy zgromadzić:
-2 solidne włoskie kapusty
-ok. 1 kg mielonej łopatki lub mielonego mięsa wieprzowego
-70 dkg ryżu, czyli 7 torebek x 100g
-2 marchewki
-przyprawę do bigosu
-przyprawę barbecue
-sól,pieprz
-olej
Surową kapustę nacinamy u nasady liści, aby łatwiej się sparzała i aby łatwiej
oddzielały się liście.
Kapustę wkładamy do garnka z wrzątkiem, zmniejszamy ogień i sparzamy z obu stron.
Oddzielamy liście. Kapusta włoska szybko się sparza. Nie można jej przegotować.
W drugim garnku gotujemy ryż w wodzie z dodatkiem soli przez 15 minut.
Wysypujemy z woreczków do miski i studzimy.
Wycinamy zgrubienia liści.
Tak przygotowane liście odstawiamy do czasu przygotowania farszu.
Łączymy ryż z mięsem, dodajemy przyprawę barbecue, sól i pieprz do smaku.
Mieszamy dokładnie składniki.
U nasady rozłożonego liścia układamy porcję farszu i zawijamy jak poniżej.
Gotowe gołąbki układamy na tacy posypanej przyprawą do bigosu i słodką papryką.
Tym samym posypujemy po wierzchu.
Układamy na patelni na rozgrzanym oleju i obsmażamy z obu stron.
Marchewkę kroimy w plasterki i po podsmażeniu gołąbków, na tym samym oleju
podsmażamy ją delikatnie.
Gołąbki układamy w naczyniach żaroodpornych, posypujemy marchewką, przykrywamy
i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temp. 160 st. C.
Gotowe.
Smacznego!
Przepis sprawdza się, oto gołąbki Karinki :)
Mmmm pycha;)
OdpowiedzUsuń4 porcje na wynos poproszę :) Najlepsze gołąbki na świecie!
OdpowiedzUsuńZagraniczny maz mowi, ze te sajgonki z kapusty sa bardzo smaczne. Z sosem pomidorowym to juz calkiem super. A jak do tego dodac gotowane ziemniaki i wymieszac z nimi w/w sos na takie "blotko" to niebo w gebie 😂
OdpowiedzUsuń😅😅😅 jesteśmy pod wrażeniem nazw naszych potraw. Trzeba przyznać, że są i oryginalne i trafione.
UsuńMy też lubimy to"błotko".
Pozdrawiamy cieplutko i Ciebie i męża 😘