Czas na ucztę. Wreszcie upragniony urlop, trochę więcej czasu, więc pora przyrządzić
coś specjalnego o wyjątkowym smaku.
Na nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) -
-ok 12 sztuk..
My swoje wyfiletujemy sami.
Musimy też przygotować:
-0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
-4 marchewki
-2 jajka
-2 suche bułki
-cebulę
-przyprawy
-olej
Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy folią
i tłuczemy.
Rozbite posypujemy przyprawą do kurczaka i naszą mieszanką przypraw barbecue.
Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu.
Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy przyprawę do mięs
do smaku, dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę.
Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy pasek
surowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką i odkładamy na półmisek
z olejem i przyprawami.
Cebulę i marchewką kroimy w plasterki.
Smażenie czas rozpocząć.
Udka muszą się zrumienić a wtedy zdejmujemy je z patelni na półmisek.
Na pozostały tłuszcz wędruje marchewka z cebulką, ale tylko na chwilę, bo gdy tylko się zeszkli przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.
Z roladek usuwamy wykałaczki, układamy roladki na marchewce w naczyniu,
przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby roladki ładnie
się zapiekły.
Gotowe.
Smakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka.
Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych.
Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka
z białej kapusty, z kiszonego ogórka i wielowarzywna.
Smacznego!
Pięknie wyglądają, uwielbiam takie roladki. :) Zapraszam w odwiedziny. :)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek ! :)
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek. Dziękuję za inspirację :)
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
Usuń