tag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post3003278612424428558..comments2024-03-29T00:55:46.053+01:00Comments on Maminek kulinarny: Fuśka (prażucha ziemniaczana)Maminek kulinarnyhttp://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comBlogger15125tag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-542679362789726282021-02-15T18:10:54.753+01:002021-02-15T18:10:54.753+01:00Same smaczne rzeczy, ziemniaki smaczne, boczek sma...Same smaczne rzeczy, ziemniaki smaczne, boczek smaczny, czas brać się do roboty i ugotowaćAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-75080135968653885272020-04-22T20:04:57.524+02:002020-04-22T20:04:57.524+02:00Jestem ciekawa czy ta fuśka będzie Tobie smakowała...Jestem ciekawa czy ta fuśka będzie Tobie smakowała. Pozdrawiamy serdecznie :) Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-42611898136154902532020-04-21T18:41:54.803+02:002020-04-21T18:41:54.803+02:00Dzięki za dokładny przepis. Jadłam taką potrawę, p...Dzięki za dokładny przepis. Jadłam taką potrawę, potem próbowałam ją przygotować, ale na oko nie za bardzo mi się udawała.<br />Fajne,smaczne zdjęcia , jak zawsze.<br />Pozdrawiam Elizka. <br /> Elżbieta K elizka seniorkahttps://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-16729619969974943192018-04-29T10:44:12.584+02:002018-04-29T10:44:12.584+02:00To jest tez typowa potrawa kuchni slaskiej. Ale u ...To jest tez typowa potrawa kuchni slaskiej. Ale u mnie nie formuje sie klusek. Podaje tak jak moja babcia ,w calosci. Wygladzone lyzka na talerzu,polane skwarkami z cebulkaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-26665684385840627192016-11-08T16:57:07.677+01:002016-11-08T16:57:07.677+01:00Dziękujemy za przepis, który jest dla nas zupełną ...Dziękujemy za przepis, który jest dla nas zupełną nowością.<br />Szkoda tylko, że nie wiemy, kto nam ten przepis udostępnił :)<br />Z pewnością wypróbujemy.<br />Pozdrawiamy.Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-30849162167265360872016-11-08T16:32:22.899+01:002016-11-08T16:32:22.899+01:00Sytocha to zupelnie inna potrawa - z Urzecza :) ch...Sytocha to zupelnie inna potrawa - z Urzecza :) chociaz tez z ziemniakow. <br />Starte ziemniaki należy przepłukać zimną wodą na sicie trzymanym nad garnkiem, a otrzymaną w garnku zawiesinę odstawić na bok.bNastępnie na wrzącą posoloną wodę trzeba wrzucić odsączone na sicie starte ziemniaki i gotować przez 10-15 minut. Z garnka z zawiesiną odstawioną wcześniej na bok, odlewamy wodę, pozostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Rozrabiamy ją odrobiną wody jak budyń i zalewamy tym gotujące się ziemniaki, szybko mieszając, aby nie zrobiły się kluchy. Całość gotujemy przez krótką chwilę. <br />Ma strukturę podobną do kisielu ;-) <br />Tez pyszna ze skwarkami :)<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-41784644235146859472016-09-04T14:00:19.688+02:002016-09-04T14:00:19.688+02:00hihihi u mnie to się nazywa psiocha" lub &quo...hihihi u mnie to się nazywa psiocha" lub "lemięska" :)dyziocha77https://www.blogger.com/profile/17789550364615391844noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-70076800356618278992015-12-13T13:33:31.377+01:002015-12-13T13:33:31.377+01:00w zasadzie to pominięta została jedna,bardzo ważna...w zasadzie to pominięta została jedna,bardzo ważna kwestia.Mianowicie odcedzając ziemniaki,trochę wody w nich zostawiamy,nie wylewamy do końca i wtedy wsypujemy mąkę,bardzo,bardzo dokładnie ugniatamy trzymając cały czas na małym ogniu(moja mama gotuje to na piecu węglowym,więc cały czas jest fajna temperatura)po to aby mąka się uprażyła i aby nie jeść jej prawie surowej(mąki).Jest to pyszne,a najbardziej przysmażone na patelni na skwareczkach na drugi dzień.uuch.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-37038279481964928162015-01-26T22:08:25.742+01:002015-01-26T22:08:25.742+01:00u mnie danie to nazywano :DZIADY" pyszne i w...u mnie danie to nazywano :DZIADY" pyszne i wszyscy lubili i dzieci i dorośli.przypomnieliście mi smaki dzieciństwa.może pokuszę się i zrobięAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-31819169734420425342014-03-25T19:00:37.958+01:002014-03-25T19:00:37.958+01:00To prawda:)babcia Milcia robiła fuśkę najlepszą na...To prawda:)babcia Milcia robiła fuśkę najlepszą na świecie i tak ją zapamiętałam:)Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-3324450651605987072014-03-25T17:27:58.405+01:002014-03-25T17:27:58.405+01:00Fuśka to był patent Babci MilkiFuśka to był patent Babci MilkiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-31617960020419939982014-03-04T16:01:08.450+01:002014-03-04T16:01:08.450+01:00Też ją znasz?:)
Występuje również pod nazwą "...Też ją znasz?:)<br />Występuje również pod nazwą "sytocha" i to chyba byłaby najwłaściwsza nazwa:)Pozdrawiamy!Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-23799226227477119312014-03-04T15:50:47.461+01:002014-03-04T15:50:47.461+01:00prażone:d haha widzę, ze co region to inna nazwa:d...prażone:d haha widzę, ze co region to inna nazwa:dAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/08385146100366861537noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-88514312336757136152014-03-04T15:35:46.861+01:002014-03-04T15:35:46.861+01:00Cała prawda o fuśce:)dziękujemy i pozdrawiamy serd...Cała prawda o fuśce:)dziękujemy i pozdrawiamy serdecznie:)Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-28088832984386756802014-03-04T13:47:01.549+01:002014-03-04T13:47:01.549+01:00Bardzo dobrze ją znam :D U mnie w domu nazywana pr...Bardzo dobrze ją znam :D U mnie w domu nazywana prażuchami (w l. mnogiej), chyba od tego że są to jakby kluchy. Albo jedna wielka w sumie też :P <br />Zawsze z przysmażonym boczkiem lub kiełbaską, polane tłuszczykiem i do tego kwaśne mleko albo kefir :)) Jejku jak to jest pyszne! Szkoda że taka bomba kalorii i niestety za często nie wypada się tym delektować :p studentka_na_dieciehttps://www.blogger.com/profile/04587035603066924009noreply@blogger.com