To jest nasze ulubione ciasto na lato i nie tylko.
Można dowolnie dobierać owoce, więc za każdym razem
smakuje inaczej.
Składniki na ciasto:
- 2,5 dkg drożdży
- 300 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 3 jajka L
- 4 dkg stopionego masła
- ok. 0,5 kg mąki 405
- wanilia
- szczypta soli
- owoce
- 2 łyżki miodu
Składniki na kruszonkę:
- 20 dkg mąki pszennej
- 10 dkg cukru trzcinowego
- 10 dkg masła
- wanilia
Do drożdży dodajemy łyżeczkę cukru.
Dolewamy połowę mleka.
Dodajemy 3 łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia rozczynu.
W tym czasie z podanych składników robimy kruszonkę.
Owoce kroimy na mniejsze części ( np. morele, brzoskwinie, nektarynki ).
Wykorzystaliśmy też smażone wiśnie,
mogą być też borówki.
Na patelnię dajemy miód
i na nim delikatnie podsmażamy owoce tak,
aby się nie rozpadły.
Do rozczynu dodajemy pozostałe mleko i cukier,
jedno całe jajko i jedno żółtko, szczyptę soli i wanilię.
Mieszamy, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto.
Na końcu dodajemy stopione masło i wyrabiamy.
Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ciasto jeszcze raz zagniatamy i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Rozwałkowujemy na papierze do pieczenia.
Przekładamy na blaszkę.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Układamy owoce.
Posypujemy kruszonką
i skrapiamy pozostałym roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w temperaturze 160 - 170 st. C
ok. 25 - 30 minut.
Smacznego!