26 lutego 2016

Baba drożdżowa z żurawiną



Prosta drożdżowa baba.

   Składniki:

-5 dkg drożdży
-350 ml ciepłego mleka
-5 łyżek cukru
-1/2 kg mąki pszennej
-7 dkg masła
-4 żółtka i jedno całe jajko
-szczypta soli i wanilii
-2-3 garści żurawiny


Drożdże rozcieramy z łyżką cukru.
Dolewamy 1/2 szklanki mleka.
Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Żółtka i 4 łyżki cukru ucieramy.


Rozczyn wyrósł.


Dodajemy go do żółtek, mieszamy,
dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostałe mleko, 2 szklanki mąki
 i mieszamy.


Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto.

Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu wchłonięcia masła.

Dodajemy żurawinę i wyrabiamy.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto wyrosło:


Przekładamy do natłuszczonej formy babowej z kominem
o pojemności ok. 2,5 l i odstawiamy do wyrośnięcia.

Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem


i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 170 st. C i pieczemy 30-40 minut.



Wyjmujemy z formy i gotowe.


Po wystudzeniu babę można posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

Celinka nieustannie nam towarzyszy w kulinarnych przygodach.
Jej baba wydaje nam się jeszcze bardziej okazałą niż nasza.
Podziwiamy zapał i zaangażowanie.
Dziękujemy za dokumentacje fotograficzną:



Pozdrawiamy serdecznie.
Smacznego!











24 lutego 2016

Pieczeń



Pieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem,
do podania na gorąco i na zimno.

   Składniki:

-1 kg łopatki wieprzowej
- filet z piersi kurczaka
-marchew
-cebula
-ząbek czosnku
-2 czerstwe bułki
-2 jajka
-bułka tarta
-sól, pieprz naturalny i ziołowy
-majeranek
-czosnek niedźwiedzi
-słodka papryka
-2 łyżki zimnej wody


Filet kroimy na plastry a plastry na paski.


Paski przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.

Marchew obieramy, gotujemy przez 10 minut w bulionie warzywnym,
studzimy i kroimy w słupki.


Czerstwe bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.

Mięso i cebulę kroimy na mniejsze kawałki.


Łopatkę, cebulę, czosnek i bułki mielimy w maszynce.


Dodajemy jajka, wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem,
majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim
i dokładnie mieszamy.
W trakcie mieszania dodajemy 2 łyżki zimnej wody.

Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna dosypujemy bułkę tartą.


Doprawiamy do smaku.


Na stolnicy lub dużym talerzu posypanym bułką tartą,
z mięsa formujemy placek.
Na nim układamy paski fileta i słupki marchewki.



Zwijamy w roladę, wygładzamy,


przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 80 minut.





Smacznego!




Surówka z prażonym słonecznikiem



Niewiele składników, bardzo proste wykonanie
i w efekcie niepowtarzalny smak.

   Składniki:

-2 marchewki
-jabłko
-2 garści ziaren słonecznika
-odrobina oleju lub masła
-łyżka majonezu
-sól, pieprz do smaku


Marchew i jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach.


Rozgrzewamy patelnię, delikatnie natłuszczamy olejem lub masłem,
wsypujemy ziarna słonecznika i prażymy przez kilka minut
na niewielkim ogniu, stale mieszając
a na koniec studzimy.


Ziarna dosypujemy do marchewki i jabłka, dodajemy majonez,
sól i pieprz do smaku, mieszamy i gotowe.


Smacznego!

13 lutego 2016

Kudłacze



Pączki bez nadzienia o bardzo nieregularnych kształtach,
stąd nazwa"kudłacze".

   Składniki:

-5 dkg drożdży
-1,5 łyżki cukru
-220 ml ciepłego mleka
-3 żółtka
-2 szklanki i 3 łyżki mąki
-szczypta soli
-aromat
-2 łyżki oleju
-olej do smażenia


Drożdże rozcieramy z cukrem.


Dodajemy 1/4 mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy
i pozostawiamy do wyrośnięcia.



Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe mleko,
szczyptę soli, aromat, żółtka, pozostałą mąkę, dokładnie mieszamy łyżką, 
na koniec dodajemy 2 łyżki oleju, jeszcze raz mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto wyrosło:


W garnku rozgrzewamy olej.
Przygotowujemy też miseczkę z niewielką ilością oleju
do moczenia łyżki.

Natłuszczoną łyżką nabieramy porcje ciasta
i umieszczamy je w gorącym oleju.
Im bardziej nieregularne kształty, tym lepiej.

Smażymy na małym ogniu do zrumienienia.


Wyjmujemy na ręcznik papierowy i gotowe.
Można posypać cukrem pudrem.



Smacznego!

11 lutego 2016

Zwykłe bułki pszenne



Zwykłe, proste, smaczne bułki pszenne.

   Składniki:

-5 dkg drożdży
-1,5 łyżeczki cukru
-1 czubata łyżeczka soli
-300 ml ciepłej wody
-ok. 3,5 szklanki mąki pszennej 480
-2 łyżki oleju


Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy 50 ml wody,
2-3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do reszty wody wsypujemy sól, dodajemy rozczyn,
stopniowo dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy,
na końcu dodajemy olej, wyrabiamy,
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.


Ciasto rośnie.


Wyrośnięte przekładamy na stolnicę,
formujemy wałek i dzielimy na w miarę równe części.


Każdą porcję ciasta formujemy w dłoniach.


Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
przykrywamy ściereczką i czekamy, aż wyrosną.

Nacinamy ostrym nożem, smarujemy delikatnie wodą
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 25 minut.




Smacznego!