tag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post5156959190277157817..comments2024-03-29T00:55:46.053+01:00Comments on Maminek kulinarny: Dżemik z pigwyMaminek kulinarnyhttp://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comBlogger13125tag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-85576325720029759262022-11-28T18:45:23.345+01:002022-11-28T18:45:23.345+01:00Wszystko Ci się udało, widziałam 🙂
Pozdrawiam se...Wszystko Ci się udało, widziałam 🙂<br />Pozdrawiam serdecznie!Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-46169476904265048682022-11-24T17:06:22.653+01:002022-11-24T17:06:22.653+01:00Nasza pigwa jest mała, ale równie twarda. Leżała p...Nasza pigwa jest mała, ale równie twarda. Leżała po zerwaniu w koszyku na tarasie kilka dni i trochę zmiękła. Łatwiej było ją kroić. Ja zrobiłam syrop, marmoladę i nawet ocet. Zobaczymy czy się przetrzymają,a ocet uchroni od pleśni, oby tak było.<br />Pozdrawiam ze śniegiem 24 listopada, miesiąc przed Wigilią.Zerwałam dziś kartkę z kalendarza i to mi przyszło do głowy. Elżbieta K elizka seniorkahttps://www.blogger.com/profile/03980843940935345641noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-70295020423026026282015-11-08T13:39:10.300+01:002015-11-08T13:39:10.300+01:00Witamy
Jest wiele odmian pigwy, dojrzewają w różny...Witamy<br />Jest wiele odmian pigwy, dojrzewają w różnych okresach, maja różne smaki i barwy. Moment zebrania owoców również ma znaczenie. Kolorem nie należy się przejmować. Ważny jest smak a i on jest bardzo indywidualny.<br />Myślimy, że Twój dżemik jest udany i smaczny.<br />Pozdrawiamy :)<br />Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-59838520067352293182015-11-08T13:20:14.003+01:002015-11-08T13:20:14.003+01:00Witajcie
Właśnie pierwszy raz robię konfiturkę z ...Witajcie<br /><br />Właśnie pierwszy raz robię konfiturkę z dorodnych okazów pigwy wielkoowocowej (z własnego drzewka). Szukałam wskazówek i trafiłam na Twój blog. Dałam mniej cukru - 15 łyżek na 1,20 kg. ale dla mnie była mocno słodka, więc dokroiłam jeszcze 2 duże owoce i teraz uważam , ze jest ok, tylko u Ciebie i na innym blogu widziałam, że ma ładny pomarańczowy kolor, a moja jest jest żółta, wiesz może czemu?ewa 172006https://www.blogger.com/profile/12529374160757175930noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-19602105255993605082015-04-30T22:04:24.868+02:002015-04-30T22:04:24.868+02:00Moja rada,przed obróbką owoce pigwy należy zalać ...Moja rada,przed obróbką owoce pigwy należy zalać zimną wodą na mimimum jedną godzinę.Łatwiej obiera się skórkę, i dżem jest idealny.Pozdrawiam, smacznego.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-67720339077465498912014-10-20T18:17:08.779+02:002014-10-20T18:17:08.779+02:00Dżemik robimy zawsze z pigwy a ta nie jest tak kwa...Dżemik robimy zawsze z pigwy a ta nie jest tak kwaśna.<br />Z pigwowca robimy przecier <br />do herbaty, który idealnie zastępuje cytrynę a witaminy C ma więcej:)<br />Pozdrawiamy serdecznie:)Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-21654043649138079872014-10-20T17:00:18.775+02:002014-10-20T17:00:18.775+02:00Jak pisałam wyżej - zrobiłam z pigwowca, ale ... k...Jak pisałam wyżej - zrobiłam z pigwowca, ale ... kwaśny okropnie, mimo że zwiększyłam ilość cukru. Muszę poeksperymentować z ilością cukru, ale to już w przyszłym roku.<br />Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-19864394110149360402014-02-19T17:17:14.271+01:002014-02-19T17:17:14.271+01:00Masz rację, pigwa ma meszek, ale nasze owoce zosta...Masz rację, pigwa ma meszek, ale nasze owoce zostały wcześniej umyte i meszku nie widać. <br />W każdym razie taki dżemik z pewnością będzie smaczny.<br /> Dziękujemy za zainteresowanie.<br />Życzymy powodzenia i miłego dnia :)Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-57830421663515484652014-02-19T17:04:18.949+01:002014-02-19T17:04:18.949+01:00Dzięki za szybką odpowiedź. Moje owoce pigwowca są...Dzięki za szybką odpowiedź. Moje owoce pigwowca są różne, w tym niektóre dość spore /chyba pigwowiec japoński ma owoce mniejsze, zaś chiński - większe/. Z kolei owoce pigwy mają meszek, a u Ciebie go nie widzę na zdjęciach. Ale mniejsza o to, z pewnością zrobię taki dźemik.<br />Dzięki, miłego dnia życzę.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-14416018909601906592014-02-19T16:12:42.328+01:002014-02-19T16:12:42.328+01:00Witam.
Na blogu są oczywiście owoce pigwy.
Owoce p...Witam.<br />Na blogu są oczywiście owoce pigwy.<br />Owoce pigwowca są o wiele mniejsze.<br />Dżem można robić identycznie, choć z pewnością z pigwowca trudniej będzie wyłuskać gniazda nasienne i wymaga to więcej cierpliwości.<br />Pozdrawiam :)Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-84856340573340822942014-02-19T15:54:37.514+01:002014-02-19T15:54:37.514+01:00Witam, trafiłam tu przypadkowo i bardzo mi się pod...Witam, trafiłam tu przypadkowo i bardzo mi się podoba. Chyba się zadomowię na dłużej.<br />Mam co roku sporo owoców pigwowca, a to nie to samo co pigwa. Są bardzo aromatyczne. Czy dżem robisz z pigwowca czy z pigwy. Przepis bardzo mnie zainteresował, ale ze zdjęcie nie potrafię wywnioskować co to za owoce. Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-69077885860888414602013-10-23T21:28:20.073+02:002013-10-23T21:28:20.073+02:00 Tylko jeden solidny bąbel na palcu:) ale warto b... Tylko jeden solidny bąbel na palcu:) ale warto było:)Maminek kulinarnyhttps://www.blogger.com/profile/05707143780077130863noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6392899711133072718.post-74626315512733464922013-10-23T09:54:22.886+02:002013-10-23T09:54:22.886+02:00Jak tam ręce? Nie bolą od krojenia i obierania?Jak tam ręce? Nie bolą od krojenia i obierania?Anonymousnoreply@blogger.com