sobota, 1 sierpnia 2020

Zapiekany filet z kurczaka - przepis Caroline



Przepis otrzymaliśmy od Caroline z Wielkiej Brytanii.

Delikatnie go zmodyfikowaliśmy, ale efekt końcowy
jest chyba równie smaczny.

Nam taki obiadek bardzo odpowiada.

    Składniki:

- filet z kurczaka
- ok. 7 dkg bułki tartej
- 5 dkg żółtego sera
- ząbek czosnku
- 5 dkg masła
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- przyprawa harissa


Fileta kroimy w paski i przyprawiamy przyprawą harissa i solą.


Dna naczynek delikatnie smarujemy masłem.

Układamy w nich paski kurczaka.


Ścieramy ser.


Do bułki tartej dodajemy pieprz, ser i pokrojoną natkę pietruszki.

 Mieszamy.


Do roztopionego masła dodajemy pokrojony drobno czosnek.



Masło z czosnkiem przelewamy do bułki i mieszamy.


Powstałą kruszonką zasypujemy filety 
i delikatnie dociskamy.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 15 minut.



Smacznego!

Dziękujemy Caroline za przepis
a oto wersja oryginalna:















28 komentarzy:

  1. Uwielbiam takiego typu zapiekanki, na pewno jest bardzo pyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na obiad, mój mały by wcinał jak szalony :-) Będę musiała zrobić, a my bardzo lubimy fileta pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem ciekawa czy tak przygotowany filet będzie Wam smakował.
      Pozdrawiam😊

      Usuń
  3. Bardzo podobają mi się Twoje przepisy! Apetyczne, proste i dla każdego :). Super ta zapiekanka! Idealna na letni obiad :). Miłego dnia życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki 😊aktualnie nie mam za dużo czasu, więc staram się przygotowywać obiady, które nie są pracochłonne.
      Wszystkiego dobrego😊

      Usuń
  4. Super pomysł na kurczaka, idealny na rodzinny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba przyznać, że bardzo oryginalny przepis! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:) coś innego a smakuje wybornie!
      Pozdrawiam:)

      Usuń
  6. No cóż ja mogę napisać?Wszystkie Wasze przepisy są do przygotowania-tak pięknie opisane,sfotografowane,przemyślane i zawsze są kwiaty na stole.Cudnie!A zapiekanka z pewnością smaczna(wersja pierwsza bardziej mi pasuje).Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy😊
      Mimo, że nie zawsze starcza czasu, to staramy się żeby dom był domem. Kwiatki obowiązkowo być muszą a obiady nie mogą być przykrym obowiązkiem a przyjemnością 😊
      Pozdrawiamy serdecznie. Buziaki gorące! ❤️😘

      Usuń
  7. świetny sposób na pyszny obiad dla rodzinki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapiszę sobie przepis, bo to zdecydowanie danie dla Mojego Ukochanego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis rewelacja. Mięso pod taką kruszonką musi być pyszne. Kiedyś na pewno wypróbuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest zdecydowanie inne i ma oryginalny smak. Polecam:)

      Usuń
  10. Chętnie kiedyś to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie wypróbuję ten przepis, bo muszę przyznać,
    że bardzo mnie zaciekawił :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. No mój małżonek za tę zapiekankę NA PEWNO dokonałby porzucenia rodzinnego gniazda i opędzlowałby wszystkie te zarąbiste naczynka z zawartości. Po czym zjadłby dekorek, bo wygląda także niesamowicie apetycznie!

    OdpowiedzUsuń