11 lutego 2020

Zebra, czyli kolorowe ciasto



Zebrę z pewnością prawie wszyscy znają.
Jest to ciasto proste w wykonaniu i na każdą okazję.

    Składniki:

-5 jajek
-2,5 szklanki mąki tortowej + 3 łyżki
-1,5 szklanki cukru
-1 szklanka oleju
-1 szklanka letniej wody
-3 łyżki kakao
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-aromat waniliowy lub rumowy



Miksujemy jajka z cukrem i odrobiną aromatu.


Dodajemy olej i delikatnie mieszamy.

Następnie dodajemy wodę i delikatnie mieszamy.


Dodajemy 2,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia 
i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.


Ciasto dzielimy mniej więcej na połowę

Do jednej części dodajemy 3 łyżki mąki i miksujemy.



Do drugiej dodajemy kakao i miksujemy.


Blaszkę o wymiarach ok. 30x10 cm wykładamy papierem do pieczenia
na kształt rynienki.

Wlewamy porcjami naprzemian jasne i ciemne ciasto.


Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C
przez ok. 55 minut
(do suchego patyczka).




Smacznego !

To jest ten gigant Karinki :)



a to Zebra Mai :







Gratulujemy!
Smacznego!

25 komentarzy:

  1. Śliczne to ciasto i aż chciałoby się do kawy zjeść kawałek.No cóż,muszę się uzbroić w cierpliwość i poczekać na nową kuchenkę z dobrym piekarnikiem.A potem to sobie poszaleję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to my życzymy żeby ta kuchenka pojawiła się jak najszybciej. Kuchnia bez dobrego piekarnika to dramat, więc współczujemy. Dziękujemy za komentarz i pozdrawiamy cieplutko :)

      Usuń
  2. Zebrę uwielbiam, a już tak dawno jej nie jadłam! Dziękuję za przypomnienie, piekę w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przede wszystkim niezawodne ciasto. Pozdrawiamy:)

      Usuń
  3. Uwielbiam! Uwielbiam! Uwielbiam!
    Najlepsze ciasto z dzieciństwa! Proste, smaczne, mięciutkie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😁 w kilku słowach wszystko o tym cieście. Pozdrawiamy😘

      Usuń
  4. Maminku, od czasu wypieków mojej Mamy nie widziałam tak pięknej i apetycznej zebry. Nawet w ZOO :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. wow zebra idealna! najlepsza, bo maminkowa!

    OdpowiedzUsuń
  6. dawno nie piekłam zebry

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna ☺ jedna z moich ulubionych babek ❤

    OdpowiedzUsuń
  8. nie polecam. chyba, ze ktos lubi piec to wtedy tak...bedzie piekl codziennie. szybko znika, bo PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  9. Heheheh to akurat prawda :) buziolki😘😘

    OdpowiedzUsuń
  10. ratuj sie kto moze! ciasto gigant, ledwie piekarnika starczylo tak roslo. polecam goraco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super!!! Duże ciacho na dłużej wystarczy😊smacznego:)

      Usuń
  11. Witam ciacho wygląda przepysznie
    Mam pytanie... czy pięć w 170 stopni z termoobiegiem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto rewelacja!👌 Nie można było się oprzeć mimo późnej pory 🤗

    OdpowiedzUsuń
  13. Super ciacho polecam bardzo

    OdpowiedzUsuń