czwartek, 13 lutego 2020

Cieciorka z kaszą kuskus i przyprawą baharat



Zestawienie cieciorki i kaszy kuskus i jeszcze dodatkowo z morelami i daktylami
 może wydawać się dziwne,
ale uwierzcie nam, że to danie jest przepyszne.

    Składniki:

-40 dkg ugotowanej cieciorki 
-30 dkg mięsa mielonego
-12 dkg kaszy kuskus
-2 ząbki czosnku
-6 suszonych moreli
-8 daktyli
-4 łyżki przecieru pomidorowego
-kostka bulionu warzywnego
-450 ml wody
-przyprawa baharat
-przyprawa harissa
-sól, pieprz
-olej
-natka pietruszki


Morele kroimy w paski.


Dodajemy do kaszy kuskus.


Kroimy daktyle.


Do 200 ml wrzącej wody dodajemy 1/2 kostki bulionu,
mieszamy i zalewamy kaszę.
Przykrywamy i pozostawiamy do spęcznienia.


Czosnek kroimy w kostkę.


Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy mięso.

Dodajemy 2 łyżeczki przyprawy baharat, czosnek
i 1/2 łyżeczki przyprawy harissa.
Mieszamy.


Dodajemy przecier pomidorowy, daktyle i 250 ml wrzątku,
w którym rozpuszczamy pozostałą 1/2 kostki bulionu.

Podsmażamy na patelni do odparowania wody.


Kuskus doprawiamy pieprzem i odrobiną oleju.


Na patelnię dokładamy cieciorkę, mieszamy,
ewentualnie solimy do smaku
i przez chwilę podsmażamy.


Na talerz wykładamy kuskus, obok cieciorkę,
posypujemy natką pietruszki i gotowe.


Smacznego !

7 komentarzy:

  1. Przez jedzonko do serca?!Cieciorkę jadłam w Hiszpanii i nie byłam zachwycona,ale w takim wydaniu podoba mi się i zapewne wypróbuję.Może na Walentynki?Zawsze mnie na c0s skusicie-i dobrze!Buziaczki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki walentynkowy obiadek to świetny pomysł 😊buziaczki

      Usuń
  2. takie arabskie smaki, brakuje tylko alibaby i rozbojnikow, obowiazkowo 40.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności. Zresztą kocham ciecierzycę <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Przeglądam tego bloga z zaciekawieniem... Tyle tu smaków, zapachów, ziół i przypraw... Uczta dla duszy i dla ciała, a dopełnieniem tej uczty, osiągnięciem stanu umami, będzie przepis na chleb... Z masłem xxx

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😅 z pewnością solidna kromka ciepłego domowego chleba, posmarowana domowym masłem pozwoli osiągnąć stan umami. Tego smaku nie da się opisać i nie da się zapomnieć czyli jak nic umami:)

      Usuń