13 stycznia 2020

Bolognese z gnocchi



Obiad dla wszystkich, którym brakuje czasu.

    Składniki:

-40 dkg gnocchi
-30 dkg mięsa mielonego
-500 ml przecieru pomidorowego
-2 ząbki czosnku
-łyżka posiekanej bazylii
-łyżeczka oregano
przyprawa harissa lub pieprz i płatki chili
-sól, cukier
-olej
-tarty żółty ser



Czosnek kroimy na drobno.


Bazylię siekamy na drobno.


Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy mięso.


Dodajemy czosnek, bazylię i oregano.
Chwilę podsmażamy.
Wlewamy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawami.
Chwilę gotujemy.


W międzyczasie gotujemy według przepisu gnocchi.


Gnocchi przekładamy na patelnię z sosem,
chwilę podgrzewamy i gotowe.


Na talerzu posypujemy tartym żółtym serem.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ale piękny i kolorowy obiadek!Pomysł do szybkiej realizacji.Mam nadzieję na przekonanie męża do gnocchi,bo ja już mam "smaka".

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak spróbuje to na pewno się przekona. Pozdrawiamy cieplutko 😘

      Usuń
  2. Jak zwykle, prosto, pomysłowo, inaczej, do spróbowania, opis przygotowania potrawy perfekcyjny w każdym calu

    OdpowiedzUsuń
  3. Koniecznie muszę zrobić. Fantastyczny pomysł na obiadek. Gdy byłam w Rzymie zakochałam się we włoskiej kuchni. Naprawdę niesamowite rzeczy można robić wykorzystując włoskie produkty.

    Kasia Dudziak, Kasinyswiat

    OdpowiedzUsuń