10 listopada 2019

Rolady schabowe w warzywach



Rolady są proste w przygotowaniu i smakują wybornie.

   Składniki:

   - ok. 70 dkg schabu
   - 30 dkg mięsa mielonego
   - mała czerstwa bułka
   - jajko
   - papryka
   - duża cebula
   - 2 marchewki
   - ząbek czosnku
   - sól, pieprz ziołowy
   - przyprawa Harissa
   - czosnek granulowany
   - natka pietruszki
   - olej lub masło
   - 1/4 szklanki wody


   
Jedną marchew i czosnek kroimy w plastry, cebulę w ćwierćplastry
a paprykę w grube kawałki.
 Przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.




Do mielonego mięsa dodajemy namoczoną wcześniej
i odciśniętą bułkę, jajko, sól, pieprz ziołowy
i granulowany czosnek do smaku.



Wyrabiamy.


Drugą marchew ścieramy na grubych oczkach 
i przyprawiamy solą i pieprzem ziołowym.


Schab kroimy na plastry tak, aby między sąsiednimi plastrami
pozostawić ciągłość.


Rozbijamy.



Przyprawiamy z obu stron solą, czosnkiem granulowanym
i przyprawą Harissa.


Natkę pietruszki kroimy na drobno.



Na plastry schabu sypiemy natkę pietruszki,


nakładamy mielone mięso,


startą marchewkę


i zwijamy rolady, spinając je wykałaczkami.



Rolady podsmażamy na patelni.


Przekładamy do naczynia żaroodpornego.


Warzywa podsmażamy na patelni,
dodajemy wodę


i przykrywamy nimi rolady.


Pieczemy w piekarniku przez 60 minut
w temperaturze 160 st. C.





Smacznego !
















17 komentarzy:

  1. U nas na szczęście nie ma niedzieli handlowych czy niehandlowych, lecę po składniki... Zapowiada się niezły niedzielny obiad😁

    OdpowiedzUsuń
  2. A ten schab to ze ze świni z wolnego wybiegu?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwłaszcza ten schab😂

    OdpowiedzUsuń
  4. Poszukam schabu "z pierwszego tłoczenia",upiekę na "oleju z pierwszego tłoczenia"-wszystko musi być super zdrowe!A i tak Wasze roladki są nie do podrobienia!!!Bombowe,kolorowe-no palce lizać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie z pierwszego tuczenia i tloczenia😁 dziękujemy i pozdrawiamy.

      Usuń
  5. Wspaniałe! I te kolory smakowite! Podziwiam jak świetnie i dokładnie to wszystko opisujesz i ilustrujesz. Poleciłam twojego bloga synowej, która gotuje od niedawna, i Dorotka mówi, że już chyba nie można jaśniej wytłumaczyć, jak zrobić dobry obiadek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy. Dorotce życzymy kulinarnych sukcesów. Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  6. Pycha,muszę wypróbować ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają wspaniale, aż chce się jeść 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ z rana narobiłaś mi apetytu...

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam ,aż ślinka cieknie :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń