27 listopada 2019

Norweskie ciasto z jabłkami



Przepis na ciasto dostaliśmy od Karinki
a ponieważ nam się spodobał
postanowiliśmy wypróbować...
i udało się.

Ciasto pyszne !


   Składniki:

-25 dkg mąki 405
-15 dkg cukru
-8,5 dkg miękkiego masła
-300 ml jogurtu naturalnego
-2 jajka
-szczypta sody oczyszczonej
-płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-2-3 jabłka
-cynamon
-cukier do posypania jabłek


Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne
i kroimy w plasterki.


Posypujemy cukrem i cynamonem.


Masło ucieramy z cukrem.


Do jogurtu dodajemy sodę, mieszamy
i czekamy, aż się spieni.


Jogurt dodajemy do masła i mieszamy.


Dodajemy jajka i mieszamy.


Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.



Przekładamy do blaszki ( 24 x 24 cm ) lub 
okrągłej formy ( 24 cm ) wyłożonej
papierem do pieczenia.


Układamy jabłka.


Pieczemy 35-40 minut
w temperaturze 180 st. C.




Smacznego !


A to jest nasz wzorzec, czyli ciasto Karinki.

Za przepis dziękujemy :)















9 komentarzy:

  1. alez prosze bardzo, ciesze sie, ze smakuje

    OdpowiedzUsuń
  2. I takie przepisy uwielbiam ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochani!U Was ciasto polskie czy norweskie-zawsze wygląda tak,że chce się szybko upiec.Przepis mi się podoba,ale u mnie nie ma komu jeść słodkości,więc tylko sobie popatrzę-i już jestem "najedzona oczami".Buziaczki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak mega jablkowo i pysznie ❤ ❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Brawo,brawo. Poszukiwania smakołyków dają wspaniałe efekty.
    Spróbuję i ja. Hej,hej.

    OdpowiedzUsuń
  6. O mniam, wygląda wspaniale ☺☺

    OdpowiedzUsuń
  7. na takie ciasto ja zawsze chętna

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam... Już nie mogę się doczekać na kolejne przepisy😁

    OdpowiedzUsuń