20 października 2019

Zupa z maślakami




Sezon grzybowy wciąż trwa a ta fotka to najlepszy dowód.

Maślaki z pewnością wszyscy znają.

Dziś wykorzystamy je do zupy.



      Składniki:

-maślaki
-2 l bulionu warzywnego
-4 ziemniaki
-marchew
-5 dkg kaszy ( u nas orkiszowa )
-odrobina wędzonki
-cebula lub drobny szczypiorek
-natka pietruszki
-słodka śmietanka
-sól, pieprz


Maślaki kroimy na kawałki,
ziemniaki i marchew i wędzonkę w kostkę.


Do wrzącego bulionu warzywnego wrzucamy
ziemniaki, marchew, wędzonkę, maślaki i kaszę.

Na niewielkim ogniu gotujemy ok. 25 minut.

Przyprawiamy do smaku.

Dolewamy śmietankę, zagotowujemy
i na koniec dodajemy natkę pietruszki i szczypiorek
lub drobno pokrojoną i podsmażoną cebulkę.

Smacznego !








9 komentarzy:

  1. Jak miło,że jesteście!Maślaczki przepiękne a zupa aż pachnie z ekranu! Jesień też ma swoje uroki-kolorowo,nastrojowo,aż chce się żyć.Zdjęcia jak zwykle cudowne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękujemy serdecznie. Jesień jest cudowna. Kolorowe dywany liści pod stopami i te opadające i wirujace nad głową. Magia. Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tam uwielbiam zupę leśną... Grzyby do gara, bez czyszczenia czy obierania, bo musi być trochę liści i igliwia koniecznie, zagotować i zupa leśna gotowa xxx

    OdpowiedzUsuń
  4. W tym roku nie miałyśmy okazji jeść takich leśnych grzybów :/ Zupa wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas są jeszcze maślaki, ale Hurma i Czereda nie lubi ich zupie :-(

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczna zupka, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Też warto spróbować takiej zupki:) Będę niedługo w lesie to poszukam maślaków.

    Kasia Dudziak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maślaki są bardzo aromatyczne a zupa ma niepowtarzalny smak.
      Zawsze,kiedy już pojawią się w lesie to zupa musi być:)

      Usuń