23 października 2019

Dżem śliwkowo - figowy




Tym razem połączyliśmy śliwki z figami.
Efekt nawet nas zaskoczył.
Smak jest niepowtarzalny.

   Składniki:

-3 kg śliwek
-40 dkg suszonych fig
-1/2 kg cukru


Śliwki myjemy i usuwamy pestki.


W garnku zasypujemy cukrem, mieszamy
i podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania soku.


W tym czasie figi kroimy na mniejsze części.


Kiedy w śliwkach jest już sok dodajemy figi
i gotujemy do momentu zgęstnienia.


Wrzący dżem przekładamy do słoiczków i zakręcamy.

Nie wymaga pasteryzacji.


Smacznego !






10 komentarzy:

  1. Pomysł niesamowity!Nie wpadłabym na to,ale widać w słoiczkach,że dżemik jest piękny!A jaka aranżacja-podziwiam niezmiennie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczny pomysł, pycha!☺

    OdpowiedzUsuń
  3. Połączenia śliwki i fig jeszcze nie jadłyśmy <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł na dżem. Chętnie zrobię. A takie kromeczki z serkiem i swojskimi konfiturami lub dżemami są mega :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie robiłam nigdy takiego dżemiku. A szkoda...

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na pyszny dżemik ❤

    OdpowiedzUsuń