10 grudnia 2016

Makowczyki




Makowczyki to nic innego, jak bułeczki drożdżowe z makiem.
Tym razem nadaliśmy im kształt choinek.

   Składniki:

-ok. 70 dkg mąki 405-450
-5 dkg drożdży
-6 łyżek cukru
-400 ml ciepłego mleka
-5 jajek
-7 dkg masła
-szczypta soli
-aromat
-masa makowa


Drożdże mieszamy z łyżką cukru.


Dolewamy 100 ml mleka.


Dodajemy 3 czubate łyżki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.


Dodajemy pozostałe mleko i cukier, 3 żółtka i jedno całe jajko,
szczyptę soli, aromat, ok. 35 dkg mąki
i miksujemy.



Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ciasto,
na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy,
aż masło się wchłonie.

Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia.


Wykładamy na stolnicę.


Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.


Kroimy na trójkąty.


Nacinamy brzegi trójkątów.


Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Na środek nakładamy porcję wymieszanej masy makowej.


Zaplatamy węższe paseczki
i przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia
i odstawiamy na kilka minut.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


Pieczemy ok. 15 minut
w temperaturze 160 st. C.





Smacznego!

















8 komentarzy:

  1. Śliczne te choinkowe makowczyki!Pomysł świetny-jak zwykle u Was.Tak miło i świątecznie się zrobiło dzięki pięknym ozdobom,świeczkom i kolorom.Buziaczki i pozdrowienia od wielbicieli Maminka

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne i bardzo nastrojowe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami tych urokliwych i przepysznych choineczek. Dziękujemy Wam- rodzina F.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajne choineczki! A jakie do tego muszą być pyszne! Super pomysł :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow ależ te choinki ślicznie wyglądają! A do tego fajnie przedstawiony sposób przygotowania więc na pewno wiele osób z tego przepisu skorzysta :)

    OdpowiedzUsuń