31 grudnia 2016

Golonka w kapuście



Może na dziś a może na jutro,
pyszna golonka w kapuście.

   Składniki:

-3 golonki
-1,2 kg kiszonej kapusty
-1 cebula
-5 dkg masła
-warzywa i przyprawy do rosołu
-sól, pieprz ziołowy i naturalny
-czubata łyżka mąki ziemniaczanej


Cebulę kroimy w kosteczkę i delikatnie szklimy na maśle.


Golonki gotujemy do miękkości.


Kapustę zalewamy wodą i też gotujemy, aż zmięknie.
Odcedzamy, dodajemy podsmażoną cebulkę,
doprawiamy do smaku,
dodajemy mąkę ziemniaczaną
i dokładnie mieszamy.


Z ugotowanej golonki zdejmujemy skóry
i oddzielamy mięso od kości.



W naczyniu żaroodpornym na dno układamy warstwę kapusty,
na niej mięso z golonek, przykrywamy kapustą
i zalewamy rosołem do 2/3 wysokości naczynia.

Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 75 minut.


Gotowe.



Smacznego !








7 komentarzy:

  1. Prawdziwe zimowe jedzonko. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam golonki :) Bardzo lubię a jeszcze dodatek kapusty musi pysznie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Warto spróbować, smakuje naprawdę dobrze. Pozdrawiamy cieplutko:)
    Wszystkiego co najlepsze życzymy w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię, bo uwielbiam kapuchę. U mnie dzisiaj kapuśniak :)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ooo już widzimy jak naszemu tacie ślinka cieknie :) Super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie przepadam za golonką, ale u Was to wszystko ładnie i apetycznie wygląda ;)
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A skąd ja znam to danie?😉
    Pychotka na zimowe posiłki 👍

    OdpowiedzUsuń