21 listopada 2016

Sałatka wielowarzywna ze śledziem



Proponujemy sałatkę z wielu świeżych warzyw i śledzia.
Świetnie smakuje podana na ugotowanych ziemniakach,
pokrojonych w kostkę i ugotowanym jajkiem.

  Składniki:

-4 filety matias w oleju
-kawałek białej rzodkwi
-1/2 małego selera
-ok. 10 cm pora
-marchew
-jabłko
-1/3 długiego świeżego ogórka lub 2 tzw. gruntowe
-majonez
-sól, pieprz

-kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach w osolonej wodzie


Warzywa i jabłko, z wyjątkiem ogórka obieramy.


Białą rzodkiew, selera, marchew i jabłko ścieramy
na grubych oczkach.


Pora kroimy na drobno.


W drobną kostkę kroimy też ogórka.


Płaty śledzia kroimy w paseczki.


Wszystko wkładamy do miski, dodajemy majonez,
mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
i mieszamy.




Wystudzone ziemniaki obieramy ze skórek
i kroimy w kostkę.

Sałatkę możemy podać na ziemniakach lub bez.
Możemy jeść z jakiem lub bez.
Sama w sobie jest smaczna.


Smacznego!









4 komentarze:

  1. Normalnie nie wierzę! Od kilku dni chodzę i powtarzam, że zjadłabym sobie warzywną sałatkę ze śledziem (ostatni raz jadłam ją chyba jakieś 5 lat temu na pewnej uroczystości) a teraz czuje się już dobita xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się jako propozycja na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna sałatka I bardzo apetycznie podana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za śledziem ale chętnie bym spróbowała ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń