28 października 2016

Chleb z prażonym słonecznikiem



Tym razem proponujemy domowy chleb
z prażonymi ziarnami słonecznika.

    Składniki:

-0,7 kg mąki pszennej 650
-5 dkg mąki żytniej 720
-5 dkg drożdży
-płaska łyżka cukru
-2 łyżeczki soli
-600 ml ciepłej wody
-15 dkg ziaren słonecznika


Drożdże, cukier i 150 ml wody mieszamy,
dodajemy 5 łyżek mąki pszennej, mieszamy
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej patelni,
stale mieszając, aby się nie przypaliły.



Do wyrośniętego rozczynu dodajemy sól, pozostałą wodę,
pozostałą mąkę pszenną i mąkę żytnią
i wyrabiamy ciasto.


Dodajemy przestudzony słonecznik
i jeszcze raz wyrabiamy.

Odstawiamy do wyrośnięcia.



Przekładamy do natłuszczonej blaszki,
wilgotną dłonią wygładzamy powierzchnię
i odstawiamy do wyrośnięcia.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 180 st. C
i pieczemy ok. 50 minut.


Bezpośrednio po upieczeniu wyjmujemy z blaszki i studzimy.




Smacznego!













11 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe chleby. Są dużo zdrowsze niż te kupowane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma jak to samemu upiec chleb ;-)

    --------------------------------------------------

    http://bit.ly/2fd7KzE

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebuś piękny i pyszny z chrupiącym słonecznikiem :) Prezentacja jak zwykle wspaniała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki cudny chlebuś! Oj zjadłybyśmy go z domowymi powidełkami ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam czy mogę rozczyn zrobić wieczorem a rano zrobić resztę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozczyn przygotowuje się w pięć minut, w temperaturze pokojowej rośnie nie dłużej, niż 25 minut, więc nie ma potrzeby aby przygotowywać go wcześniej.
      Pierwszy etap wieczorem a drugi rano, w przypadku chleba jest bez sensu.
      Pozdrawiamy.

      Usuń
    2. Dzięki za szybką odpowiedż poprostu tak wyniosłam z domu a mamy słowa są święte

      Usuń
  6. Taki chlebek piekę od pół roku. Jest pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię chleb ze słonecznikiem, a taki by mi zapewne jeszcze bardziej posmakował :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ostatnio na blogu www.kcalmar.com o mące kasztanowej czytałam i teraz dodaje do domowych chlebków! Polecam poczytać o św. Hildegardzie itd.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,
    Jak zawsze same smakołyki na blogu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń