16 grudnia 2015

Schab w warzywach



Najpopularniejszy schab, to schab w panierce.
My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach.

   Składniki:

-ok. 1 kg schabu bez kości
-2 marchewki
-1 duża cebula
-duży strąk czerwonej papryki
-kawałek pora
-ząbek czosnku
-10 suszonych pomidorów
-garść niesolonych orzeszków ziemnych
-przyprawa do mięs
-przyprawa harissa
-sól 
-pieprz
-czosnek niedźwiedzi
-olej
-1/3 szklanki wody


Schab kroimy w 1 cm plastry.


Delikatnie rozbijamy przy użyciu folii spożywczej.


Przyprawiamy przyprawą do mięs, przyprawą harissa i czosnkiem niedźwiedzim.
Pozostawiamy na czas krojenia warzyw.


Kroimy:

-pora w cienkie plastry
-cebulę w półplasterki
-marchew w półplasterki
-czosnek w plasterki
-suszone pomidory w paseczki
-paprykę w grubą kostkę


Mieszamy pora z cebulą i czosnkiem i delikatnie solimy.


Schab podsmażamy na patelni z olejem,
na średnim ogniu.
Po usmażeniu zdejmujemy na talerz.


Na patelnię na pół minuty wrzucamy orzeszki
a następnie cebulę z porem i czosnkiem.
Podsmażamy do zeszklenia.


Dodajemy marchew,


suszone pomidory


a na końcu paprykę.


Smażymy ok. 3 minuty.
Dolewamy wodę, mieszamy i przyprawiamy.


Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy warstwę warzyw,
na niej układamy schab, nakładamy warstwę warzyw,
ponownie schab i przykrywamy warstwą warzyw.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C
na ok. 35-40 minut.


Wyjmujemy z piekarnika


i podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką, buraczkami
lub marynowanymi opieńkami.



Smacznego!




12 komentarzy:

  1. Kochani!Jest cudnie!Resztę napiszę jutro,bo dziś zabrakło mi słów na wyrażenie zachwytu dla Waszej pomysłowości,zdjęć i wykonania potraw.Buziaczki i uściski.Celina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Celinko
      to jest niemożliwe, Tobie nigdy nie brakuje słów a wszystkie są niezwykle ciepłe i za wszystkie bardzo dziękujemy:)
      Pozdrawiamy ciepluteńko. Buziaki:)

      Usuń
    2. Oj,brakuje,brakuje(słów oczywiście).Wcale nie jest łatwo napisać sensowną opinię,szczerze i bez przesady.Dodam więc tylko,że inspirujecie mnie każdym przepisem do gotowania,pieczenia i nie tylko.I za to bardzo Wam kochani dziękuję.Celina

      Usuń
    3. O takie przepisy mi sie podobają! Zdjęcie do każdego kroku!!!! Wspaniałe! Ten schabik sobie zapisałam i zrobie na pewno! A blog zawsze bedę odwiedzała!!!!!!!!!!!!!

      Usuń
    4. Miło nam powitać Ciebie na naszym blogu:) dodamy tylko,że zbliża nas fakt, ze pracujemy w tym samym zawodzie i nawet miejsca pracy są bardzo podobne:) Blog jest znakomitym relaksem i odstresowywaczem a jeśli dodatkowo jest pomocny dla innych - to satysfakcja jest niewymierna:)
      Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
  2. Też przygotowuje takie mięsko :-) jest pyszne, soczyste i pełne smaków i aromatów :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. nasze ulubione:)
    no może nie robię dokładnie tak samo, ale w podobny sposób:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! :) Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mięsko w warzywach jest najlepsze, i nie ważne czy to schab czy karkówka, czy też jeszcze coś innego;)) A w Waszym wykonaniu jak zawsze - mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oooo..jakie to miłe:) My wiemy, że Twoim mięskom niczego nie brakuje. Są pyszne a przede wszystkim bardzo pomysłowe :) O słodkościach nie wspomnę, bo nigdy Tobie nie dorównamy:)
      Buziaki gorące:)

      Usuń
  6. Warzywa świetnie uzupełniają się z takim mięskiem :)

    OdpowiedzUsuń