09 listopada 2015

Chleb na żurku



Bardzo prosty w przygotowaniu domowy chleb.
Nie wyrabiamy ciasta. Wszystko mieszamy łyżką.

   Składniki:

-1 kg mąki pszennej 650
-750 ml bardzo ciepłej wody
-250 ml żurku naturalnego
-10 dkg drożdży
-łyżka soli
-łyżka cukru
-ziarna słonecznika, dyni, lnu, sezamu


Drożdże i cukier mieszamy w wodzie.


Dodajemy sól i dolewamy żurek.


Dosypujemy ziarna i mieszamy.


Stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy.


Wykładamy do natłuszczonych blaszek
i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 minut.


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C,
zwiększamy temperaturę do 180 st. C
i pieczemy 60 minut.



Bezpośrednio po upieczeniu wyjmujemy z blaszek i gotowe.



Smacznego!

Za przepis dziękujemy Ani - sąsiadce Celinki :)



15 komentarzy:

  1. Smaczny chlebuś, mam też podobny przepis z sieci, ale nie piekłam jeszcze takiego chlebka, napewno jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny chlebek. Pyszny musi być :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny chlebek! Na pewno był pyszny :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. A faktycznie! Coś kiedyś słyszałyśmy, że można chleb upiec na żurku :D Super wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny chlebek. Muszę kiedyś się odważyć i własny chleb upiec. Na razie tylko podziwiam u innych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten chleb jest prostszy do upieczenia niż ciasto:)
    Wystarczy łyżką wymieszać składniki, przełożyć do blaszek i po 15 minutach wstawić do piekarnika. Po godzinie dwa piękne bochenki mamy gotowe a smakuje naprawdę wyjątkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj,to prawda! Zawsze bałam się mieszania,wyrabiania a tu "ciach mach" i chlebek gotowy!Cała rodzinka zajada az miło!I co najwazniejsze-żadnych problemów z żołądkiem.Polecam,bo naprawdę warto upiec swój chlebek.Buziaczki dla Was i pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis! Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. widzę że chlebki wyszły Ci ładniejsze niż moje ;)
    Pozdrawiam,
    Ania-sąsiadka Celinki

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie piękne chlebki, o takim pieczywie jeszcze nie słyszałam, kiedyś pokuszę się o zrobienie swojego:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Żurek kiszę sama - może być ??

    OdpowiedzUsuń
  12. Oczywiście, że można dodać domowy żurek.
    Pozdrawiamy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Aniu
    bardzo dziękujemy:)
    Twój chlebek pieczony jest u niemal wszystkich naszych koleżanek, bo nie wymaga szczególnych zabiegów, zawsze wychodzi, no i przede wszystkim jest przepyszny:)
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hmm szukaćm przepisu na chleb do żurku, taki zamiast miski, a'la dzbanek, ale ten też jest ciekawy

    OdpowiedzUsuń