19 sierpnia 2015

Chleb wieloziarnisty pszenno-żytni



Kolejny przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką i ziarenkami.

   Składniki:

-10 dkg drożdży
-3 łyżeczki cukru
-600 ml ciepłej wody
-3 łyżeczki soli
-5 szklanek mąki pszennej 650
-2,5 szklanki mąki żytniej
-3-4 łyżki oleju
-głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika,
  sezamu, siemienia lnianego, itp

   Drożdże rozcieramy z cukrem.
Dodajemy 200 ml wody i szklankę mąki pszennej.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

   Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, pozostałą mąkę,
wstępnie wyrabiamy, dodajemy olej, wyrabiamy, dodajemy ziarna
i wyrabiamy ciasto chlebowe.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

   Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na stolnicę, dzielimy na 2 porcje
i formujemy bochenki.
Przekładamy je do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia.

  Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy ostrym nożem.

   Piekarnika nagrzewamy do 100 st. C, wstawiamy chleb
i zwiększamy temperaturę do 180 st. C.

   Pieczemy 50 minut.
Na 15 minut przed końcem pieczenia chleby smarujemy krochmalem.

  Wyjmujemy z piekarnika i gotowe.


Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Jaki piękny chlebek w środeczku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie chlebki są super, a złaszcza ta uśmiechnięta kromka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny chlebek. Jeszcze nigdy samodzielnie nie piekłam i patrząc na takie piękne wypieki nabieram coraz większej ochoty na zrobienie. Tylko się boję, że mi nie wyjdzie. Jakoś chleb zawsze kojarzy mi się z wyższą szkołą jazdy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały domowy chleb. Uwielbiam zapach pieczonego chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Agnieszka ja też kiedyś tak myślałam. Wystarczy spróbować i jeśli nawet pierwszy nie będzie idealny - to nie należy się zrażać tylko piec następne. To naprawdę nie jest trudne a smak domowego chleba zrekompensuje wszystko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dawno już nie jadłam domowego chleba, a Twój wygląda wspaniale ;)

    OdpowiedzUsuń