24 czerwca 2015

Ziemniaczane gołąbki



Świeża kapusta, młode ziemniaki i trochę skwarek wystarczy,
aby zrobić inną, bardzo smaczną wersję gołąbków.

   Składniki:

-2 kg ziemniaków
-główka kapusty
-20 dkg wędzonego boczku
-sól, pieprz
-1/2 l rosołu lub bulionu warzywnego
-cebula, szczypior
-olej


Gotujemy bulion warzywny lub rosół,
przyprawiamy, aby miał zdecydowany smak.

Pół kg ziemniaków gotujemy w posolonej wodzie, odcedzamy
i przeciskamy przez praskę.


Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę.


Podsmażamy na minimalnej ilości oleju.


Pozostałe ziemniaki ucieramy w maszynie lub na drobnych oczkach tarki.


Tarte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody przez ścierkę lub gazę.
Należy pamiętać, aby nie były zbyt suche.


Ziemniaki gotowane i tarte łączymy razem, dodajemy skwarki
i szczypiorek, mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



W międzyczasie sparzamy kapustę.


Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy masę ziemniaczaną
i zwijamy gołąbki.


Układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy gorącym rosołem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 30 minut.
Wyłączamy piekarnik i naczynie pozostawiamy jeszcze na 10-15 minut.



Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym.


Smacznego!





10 komentarzy:

  1. O takich gołąbkach jeszcze nie słyszałam, ciekawa jestem ich smaku bo wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś miałam okazję je jeść u znajomej i bardzo mi smakowały :-) muszę sama je zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miałam szczęście i załapałam się na Maminkowe gołąbki ;) Rewelacja! A już jutro wycieczka na targ w poszukiwaniu kapusty. Ziemniaki już są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie gołąbki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gołąbków w takim wydaniu jeszcze nie jadłyśmy. Ciekawy sklad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakołyki Asi25 czerwca, 2015

    Ale muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne gołąbeczki, lubię każde z każdym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię czasem ziemniaczane, ale z tartych surowych ziemniaków, a te są do zrobienia w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękujemy za wszystkie wpisy.Dodamy tylko, że teraz kiedy wszystko jest młodziutkie( kapusta i ziemniaki) gołąbki smakują najlepiej.
    Pozdrawiamy gorąco:)

    OdpowiedzUsuń