18 kwietnia 2015

Gulasz z żołądków drobiowych



Bardzo smaczny gulasz z żołądków drobiowych.

   Składniki:

-ok. 1 kg żołądków ( u nas z kurczaka )
-2 marchewki
-3 ząbki czosnku
-3 łyżki mąki kukurydzianej
-2,5 l bulionu warzywnego
-2-3 łyżki masła
-olej
-sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
-ciemny sos sojowy


W dwóch litrach bulionu z dodatkiem ząbka czosnku i marchewki
 gotujemy do miękkości umyte żołądki.
Marchewkę odławiamy wcześniej ( po ok. 15 minutach gotowania).


Odławiamy i studzimy żołądki.
Kroimy na mniejsze kawałki.
Marchewkę i pozostały czosnek kroimy w plasterki.


Na patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i dodajemy masło.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojone żołądki i podsmażamy
przez ok. 10-15 minut.
W trakcie smażenia dodajemy pkorojony czosnek.


Posypujemy mąką kukurydzianą, mieszamy
i smażymy ok. 5 minut.


Dolewamy pozostały bulion do uzyskania odpowiedniej gęstości sosu.
Dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego, czosnek niedźwiedzi,
przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Dodajemy pokrojoną marchew i mieszamy.


Zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i gotujemy ok. 15 minut.


Gotowe.



Smacznego!


8 komentarzy:

  1. Rewelacja :) trzeba zapolować na żołądki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poluj, poluj, bo naprawdę warto.
    Gulasz przepyszny:)
    Buziaki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śpiewający kogutek też nam się podoba ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypatrzone wszystkie szczegóły a to oznacza, że zdrowie wraca:) Cieszymy się bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubmy podroby więc i taki gulasz pewnie by nam smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam żołądki drobiowe. W ogóle jestem mięsożercą, a na taki gulasz bym się z chęcią skusiła. TYm bardziej, że prezentuje się bardzo apetycznie. Jeszcze z marcheweczką- pyszotka. Zapraszam w wolnej chwili do mnie na blog.
    Pozdrawiam cieplutko.
    Megly.

    OdpowiedzUsuń
  7. No kochani! Taki gulasz to finezja! To lubimy!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Chyba nie jadłam jeszcze żołądków, ale ten gulasz wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń