27 stycznia 2015

Kulki twarogowe



      Dwie wersje twarogowych dań: na słodko - z bakaliami i makaronem "sznurki"
i druga - pikantna, z rzodkiewką, szczypiorkiem, kuskusem i sosem czosnkowym.


Składniki obu wersji:


Bazą jest oczywiście ser biały.

                                               Kulki pikantne

   Składniki:

-twaróg ( najlepiej krajanka - ok. 25 dkg )
-kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
-kilka rzodkiewek
-szczypiorek
-czosnek
-kuskus
-odrobina cebulki suszonej
-sól


   Twaróg rozgniatamy widelcem. Stopniowo dodajemy jogurt, doprawiamy czosnkiem
i solą i mieszamy.
   Dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i posiekany szczypiorek
.

Mieszamy i gotowe.


   Kuskus mieszamy z cebulką i zalewamy wodą według przepisu.
Na kaszy układamy kulki twarogowe, polewamy sosem czosnkowym i gotowe.





Kulki z bakaliami

   Składniki:

-ok. 25 dkg twarogu
-kilka łyżek jogurtu naturalnego
-bakalie: suszone śliwki i morele, rodzynki, żurawina, orzeszki ziemne
-makaron "sznurki"
-cukier lub miód
-truskawki w syropie z naszej spiżarni


Twaróg przygotowujemy tak samo, jak do poprzednich kulek z tym,
że zamiast przypraw dodajemy cukier lub miód.
Bakalie kroimy w kostkę.


Dodajemy do twarogu i mieszamy.



Gotujemy makaron "sznurki"
Po osączeniu zwijamy z niego gniazdka.


Na makaron nakładamy bakaliowe kulki, dodajemy truskawki i syrop
i gotowe.
Można też podać z jogurtem.



Smacznego!





3 komentarze:

  1. Dotychczas znałam to tylko jako przystawkę. Ciekawy pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam twaróg, takie sposób wykorzystania i podania traktuję jako nowość :) Wygląda ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany... wersję na słodko bierzemy na wynos :D Super się prezentują :D

    OdpowiedzUsuń