27 marca 2014

Baba drożdżowa z rodzynkami



   Pieczemy babę drożdżową z rodzynkami.

Składniki:

-ok. 5 szklanek mąki
-1,5 szklanki ciepłego mleka
-5 dkg drożdży
-4 łyżki cukru
-2 jajka i 2 żółtka
-8 dkg masła lub margaryny
-5 dkg rodzynek ( można dodać troszkę żurawiny i suszonych moreli )
-aromat
-szczypta soli


   Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki i mieszamy.
Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia.


   Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy rozczyn, resztę mleka


i dodajemy jajka, szczyptę soli i aromat.

   Wstępnie wyrabiamy ciasto, stopniowo dosypując pozostałą mąkę.


   Wlewamy roztopione masło i wyrabiamy ciasto do momentu wchłonięcia masła.
Wsypujemy rodzynki(warto je wcześniej pokroić) i jeszcze raz zagniatamy.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.


   Przekładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek.


   Układamy w nasmarowanej tłuszczem formie z szerokim kominem.
Odstawiamy do wyrośnięcia.


Baba wyrosła:


   Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i nastawiamy
temperaturę 160 st. C. Pieczemy ok. 25-30 minut.


Baba upieczona:


   Wyjmujemy z formy i w zasadzie baba jest już gotowa.


   Możemy ją polać lukrem i udekorować. Zyska na wyglądzie i smaku.


Smacznego!












26 marca 2014

Kotlety mielone z żółtym serem




   Dziś uczta: ciekawe kotleciki mielone oraz młode ziemniaczki i buraczki.

Składniki:
-ok. 1 kg mięsa wieprzowego
-ok. 15 dkg żółtego sera
-cebula
-3 ząbki czosnku
-1 czerstwa bułka
-2 jajka
-sól, pieprz i pieprz ziołowy
-olej do smażenia
-bułka tarta do panierowania


   Cebulę kroimy w drobną kostkę


                              i podsmażamy na patelni.


   Mięso, czosnek i namoczoną, odsączoną bułkę mielimy w maszynce.

   
Do mięsa dodajemy jajka, cebulkę, pieprz, pieprz ziołowy i sól do smaku.
Wyrabiamy.


   Ser kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki.



   Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta.


   Obtaczamy w bułce tartej.


   Smażymy na rumiano, kilka razy obracając.


Gotowe.


Smacznego!











Pierogi w rosole




   Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.

Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:
-ok. 3 l wody
-seler, por, pietruszka
-marchewka
-kilka suszonych grzybów
-kilka ząbków czosnku
-opalona cebula
-ziele angielskie, listek laurowy
-sól, pieprz



   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego
 i 2 ćwiartek z kurczaka.

Na ciasto:
-3 szklanki mąki ( ok. 1/2 kg )
-4 jajka
-5 żółtek


   W przygotowanej wodzie z warzywami ok. 1 godzinę gotujemy mięso.


   Wyciągamy mięso, cebulę, czosnek i pół marchewki.
Po ostudzeniu ćwiartki obieramy z kości.


   W maszynce mielimy mięsa, marchewkę, cebulę i czosnek.
Dodajemy jedno jajko, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Dokładnie wyrabiamy farsz.


   Do mąki dodajemy jajka i żółtka i zagniatamy ciasto.
Wstawiamy je na 20 minut do lodówki.


   Rozwałkowujemy cienko ciasto i wycinamy kółka lub paski na pierogi.
Technika dowolna.
Na ciasto nakładamy farsz.


   Formujemy pierogi.
Kształt i wielkość do wyboru.



   Gotowe pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody a kiedy wypłyną na powierzchnię,
zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut.


   Zbieramy je łyżką cedzakową i przekładamy do przygotowanego rosołu.
Gotujemy ok. 10 minut.


Gotowe.


Smacznego!















24 marca 2014

Babka serowa na zimno



   Babka bez pieczenia - bardzo smaczny, lekki deser.

   Składniki:
-1/2 kg mielonego twarogu
-400 ml śmietany 18%
-6-7 łyżek cukru pudru
-4 łyżki żelatyny
-3 galaretki o różnych kolorach
-owoce, np. drylowane wiśnie
-aromat śmietankowy


   Galaretki rozpuszczamy w osobnych naczyniach, zalewając każdą szklanką gorącej wody.
Żelatynę moczymy.
Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy na spód formy część galaretki zielonej,


część czerwonej


a następnie układamy owoce.


   Ubijamy śmietanę, dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru.


   Twaróg miksujemy z 4 łyżkami cukru pudru i aromatem.
Obie masy łączymy.


Żelatynę wstawiamy do rondelka z gorącą wodą i rozpuszczamy ją.
Wlewamy do masy serowej i dokładnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy.



   Na wierzch wykładamy pozostałą czerwoną i zieloną galaretkę oraz owoce.


   Całość zalewamy galaretką żółtą.


   Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


   Aby wyjąć babkę z formy należy zanurzyć formę na chwilkę w ciepłej wodzie,
przyłożyć na wierzch talerz i odwrócić.
Gotowe.


Smacznego!