25 listopada 2014

Kiszka ziemniaczana



   Kiszki nie musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak.

Składniki:

-6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde
-ok. 6 kg obranych ziemniaków
-3 średnie cebule
-2 ząbki czosnku
-1/2 kg wędzonego boczku
-25 dkg kaszy manny
-sól, pieprz i pieprz ziołowy


   Boczek kroimy w kostkę.


   Podsmażamy na patelni.


   Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.


   Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym,
dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku 
i dokładnie mieszamy.


   Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.



   Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 60 minut.
W połowie czasu pieczenia kiszki należy odwrócić.


    Kiszki pieczemy porcjami w zależności od powierzchni blaszki.

Kiszka gotowa. Rumiana z chrupiącą skórką i bardzo smaczna.




Smacznego!




17 komentarzy:

  1. Kochani! To jest smak i zapach domowej kiszki(pamiętamy z rodzinnego domu w wykonaniu naszej Mamy).I za to jestem Wam bardzo wdzięczna!Aż chciałoby się zasiąść razem do stołu!Pięknie i nastrojowo podane-jak zawsze u Was.Gorąco pozdrawiamy-C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze nigdy nie jadłam i bardzo żałuje, bo wyglądą bardzo apetycznie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny pomysł, pierwszy raz widzę coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Od dziś jeszcze bardziej lubimy kiszkę:)odżyły wspomnienia,
    właśnie te związane z rodzinnym domem,okrągły stół i wszyscy razem.
    Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super, na pewno skorzystam z tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzieciństwa smak :) świeża jest pyszna, a to odgrzewana na patelni jeszcze lepsza! Narobiliście mi smaka! P.S. Okrągły stól da się zorganizować;) może jakiś zjazd rodzinny?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zjazd rodzinny,właśnie przy okrągłym stole to nasze marzenie.
    Podejmiecie się organizacji?Oczywiście macie nasze wsparcie:)
    i babcine potrawy obowiązkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kiszka już w piecu. Czekamy na efekt końcowy;) P.S. nie wiedziałam, że to się tak szybko robi.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mamy nadzieję, że pochwalisz się smakiem :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszota;) ziemniaki miały trochę za dużo skrobi, ale z tym to zawsze na dwoje babka wróżyła;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ziemniaki to niestety loteria,
    ale najważniejsze,
    że kiszka się udała i... jak się domyślamy już jej nie ma:)
    Pozdrawiamy ciepluteńko:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jestem pod wrażeniem efektu, ale niestety u mnie by to nie przeszło

    OdpowiedzUsuń
  13. Zasada nr 1- nie oceniaj zanim nie spróbujesz:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakołyki Asi21 marca, 2015

    Nigdy nie jadłam ale na sam widok ślinka mi cieknie ;) Po składnikach domyślam się, że musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda zabójczo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajny przepis,zapisałam,wypróbuję.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Kupiłam wczoraj na spróbowanie jako lokalny wynalazek... To miłość od pierwszego ugryzienia. Dziękuję za ten przepis, będę próbowała robić swoją żebym mogła ją jeść kiedy tylko mam ochote

    OdpowiedzUsuń