05 listopada 2014

Bliny



   Bliny można przygotować w różnych wersjach.
Pochodzą z terenów Rosji i północno - wschodniej Polski, 
przez lata zostały mocno zmodyfikowane.
Nam kojarzą się z Beskidami a szczególnie z Wisłą.
My również zmienimy nieco bliny.
Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej.

   Składniki:

-ok. 1 kg ziemniaków
-10 dkg kaszy gryczanej
-1 cebula
-1 ząbek czosnku
-1 jajko
-2-3 łyżki mąki pszennej
-olej
-sól
-pieprz ziołowy
-susz warzywny do gotowania kaszy


   Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.


   Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut.
Odsączamy i studzimy.
   Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.


   Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.


   Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.



   Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C.
Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niej
papier do pieczenia posmarowany olejem.
   Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki.


   Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.


   Na talerzu układamy dekorację.


   Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy się
niesamowitym smakiem.



Smacznego!




14 komentarzy:

  1. Jeszcze nigdy ich nie robiłam wygladają pysznie, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteśmy ciekawi Twojej opinii.Czekamy i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. nigdy nie jadłam wiec chętnie wypróbuję jak już znalazłam przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z ugotowanymi ziemniakami też są pycha;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bliny są smaczne w każdej wersji:)
    i te z ziemniaków gotowanych i te
    z utartych, więc najlepiej wypróbować każdą:)
    Pozdrawiamy i życzymy smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super!Nigdy nie jadłam ale zapewne jak wyglądają tak i smakują.Wielki podziw za perfekcjonizm.Pozdrawiam. Anka

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu
    zapewniamy,że smakują rewelacyjnie:)
    Pozdrawiamy i zapraszamy:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bliny rewelacja, robiłam wczoraj na obiadek i bardzo nam smakowały z sosikiem czosnkowym. Piekłam na dwa razy i wyszło mi osiem sporych placków. Będę na pewno często do nich wracała. Dziękuję bardzo. Pozdrawiam. Edyta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Osiem solidnych placków wychodzi
    z podanej przez nas porcji.
    Tobie wyszło jak zwykle idealnie:)
    Powtarzamy się ale naprawdę jesteś niesamowita!
    :)Pozdrawiamy cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  10. super pomysł z kasza gryczana!

    OdpowiedzUsuń
  11. Za moich czasów, czyli kiedy po Ziemi biegały dinozaury, bliny jadło się na porządku dziennym, teraz to rarytas, za dużo 'roboty'. U Was jak zawsze piękne wykonanie, jeszcze piękniejsze podanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie:)
      Szkoda,ze nie wiemy kto nas ogląda i tak fajnie komentuje:)
      Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń