Szynka, którą dziś pieczemy jest niezwykle smaczna i na gorąco i na zimno.
Na dodatek bardzo prosta w przygotowaniu.
Warto upiec sobie od razu dwie.
Składniki:
-jedna lub dwie nieduże szyneczki
-pół szklanki oleju
-kilka ząbków czosnku
-sól
-przyprawa barbecue lub do mięs
-słodka papryka mielona
Szynkę nacieramy niewielką ilością soli.
Przygotowujemy marynatę z oleju, przypraw i czosnku, pokrojonego w drobną kostkę.
Przyprawy dodajemy ok. pół łyżeczki a papryki jedynie na czubek łyżeczki, do nadania koloru.
Szynkę układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy marynatę, obtaczamy w niej mięso, przykrywamy naczynie i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
Szynkę warto kilka razy obrócić.
Po tym czasie naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
na 60 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 30 minut.
Zdejmujemy pokrywę i pieczemy kolejne 30 minut a potem przykrywamy ponownie,
wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na dodatkowe 30 minut.
Szynka jest gotowa.
Można podać jako mięso do obiadu a gdy wystygnie, jest świetnym dodatkiem do chleba
lub sałatek.
Smacznego!
Szynka rewelacja! Już sam wygląd zaprasza do upieczenia,co z pewnością zrobię.
OdpowiedzUsuńUpiekłam szynkę według przepisu i wyszła świetnie. Mięciutka, soczysta, aromatyczna. Pycha!
OdpowiedzUsuńCieszy nas,że podany przepis sprawdza się.Smacznego:)Pozdrawiamy:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepięknie :) poproszę kawałeczek dla mnie :)
OdpowiedzUsuńJutro pieke, wygląda zachecajaco.
OdpowiedzUsuńWspaniała szyneczka, aż ślinka cieknie na jej widok :) serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna szynka! Szybka, łatwa, rewelacyjna!!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda taka szyneczka :)
OdpowiedzUsuńJutro piekę na urodziny dla męża i gości 😀
OdpowiedzUsuńSzkoda,że nie wiemy kto piecze:) Mężowi życzymy pięknych urodzin i wszystkiego co na świecie najlepsze. Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńTeż mi się udała. Dzięki za przepis. Akurat na obiad na poniedziałek wielkanocny.
OdpowiedzUsuńLubię domowe mięska pieczone.
OdpowiedzUsuń