04 kwietnia 2014

Ziemniaczane ciasteczka do obiadu



   Ciasteczka to pewna odmiana - zamiast ziemniaków.
Proste w przygotowaniu a prezentują się wyjątkowo.

Potrzebujemy:
-1/2 kg ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków
-2 jajka
-5 łyżek mąki pszennej

   Ugotowane, jeszcze gorące ziemniaki tłuczemy "gnieciuchem"


   Do ciepłych ziemniaków dodajemy 2 jajka i 5 łyżek mąki.
Wyrabiamy jednolite ciasto ziemniaczane.
Przekładamy do rękawa cukierniczego lub wykonanego własnoręcznie rulonu
 z papieru do pieczenia z końcówką dekoracyjną.


   Na blaszce układamy natłuszczony papier do pieczenia.
Szprycujemy małe rozetki, zachowując odstępy.



   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia 
( ok. 15 minut ) i gotowe.
                                                        

Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Jakie urocze! Fajnie można wykorzystać stare ziemniaki. Pomysł super! Buziaczki od C i Z

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie odchodź od komputera - zaraz będą następne nowości :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne. Czymś takim to dopiero można zaskoczyć gości podając zamiast zwykłych ziemniaków do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa propozycja :) Pieczone ziemniaki czy frytki każdy zna, a takich ciasteczek jeszcze nie widziałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podobają:) Idealne jako dodatek do eleganckiego obiadku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. What's Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads.

    I am hoping to contribute & assist different users like its helped me.

    Good job.

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy ziemniaki można ugotować dzień wcześniej?

    OdpowiedzUsuń
  8. Najlepiej wychodzą te przygotowane ze świeżo ugotowanych ziemniaków. Ale zawsze można próbować.

    OdpowiedzUsuń