Proponujemy troszkę inną babkę bakaliową.
Będzie to "drożdżówka w drożdżówce" i dużo bakalii.
Składniki:
-5 szklanek mąki
-5 dkg drożdży
-1,5 szklanki ciepłego mleka
-4 łyżki cukru
-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego
-4 jajka oraz jedno do smarowania
-10 dkg masła lub margaryny
-aromat śmietankowy
-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie,
płatki migdałowe )
Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.
Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy
a wszystko mieszamy i oprószamy mąką.
Ucieramy drożdże z 4 łyżkami cukru, dodajemy połowę mleka i 3/4 szklanki mąki,
mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy pozostałe mleko, rozczyn,
4 jajka, aromat i wyrabiamy ciasto.
Połowę ciasta odkładamy i dodajemy 2 łyżki mąki, wyrabiamy, wlewamy połowę
stopionego masła lub margaryny i wyrabiamy, aż tłuszcz się wchłonie.
Dodajemy bakalie i mieszamy.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do pozostałego ciasta dodajemy ok. 1 szklankę mąki i wyrabiamy.
Dodajemy stopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Na stolnicy posypanej mąką rozwałkowujemy ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanym
jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami.
Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamy
na rozwałkowanym placku.
Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy.
Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się.
Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu ciasta.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 st. C i ustawiamy temperaturę
160 st. C. Pieczemy 35-40 minut.
Babka pięknie upieczona.
Wyjmujemy z formy i dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Ale ślicznie ją udekorowałaś ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję.Babka w takim "stroju" smakuje jeszcze lepiej:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPopracować nad taką "babką" trzeba,ale jaki efekt!Gratuluję pomysłu i...spróbuję upiec podobną.
OdpowiedzUsuńŚwietna świąteczna baba:) Zapraszam na konkurs u mnie na blogu:) http://jedzismakuj.blogspot.com/2014/04/konkurs-cacao-decomorreno.html
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląd. Chyba wkrótce wypróbuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńPięknie i apetycznie wygląda ta baba :)
OdpowiedzUsuń