15 grudnia 2013

Mięsa pieczone



   Nasza propozycja na pieczone mięso w zupełnie innym wydaniu.
Ten przepis to też tradycja i wspomnienie.
Można go zastosować zarówno do szynki, karkówki jak i schabu, czy boczku.
My teraz będziemy piec szynkę a za kilka dni, przed Świętami-schab, karkówkę i boczek.

Najpierw oczywiście musimy wybrać mięso a potem tylko przygotować solankę do jego zapeklowania.
W tej samej solance może peklować się jednocześnie kilka kawałków mięsa.



Składniki solanki:

-15 dkg soli
-łyżeczka cukru
-3-4 ząbki czosnku
-kilka ziaren ziela angielskiego
-kilka ziaren pieprzu
-szczypta kolendry
-kilka listków laurowych
-3 litry zimnej wody



   Do soli wsypujemy cukier, dodajemy pokrojony w kostkę czosnek,
 pokruszone liście laurowe i potłuczone ziarenka ziela, pieprzu i kolendry.
Wszystko razem mieszamy, ścieramy w palcach czosnek z solą.
Przyprawioną sól wrzucamy do garnka z zimną wodą i mieszamy.


   Mięso wkładamy do solanki, przykrywamy i odstawiamy na 3 doby,
 codziennie odwracając.




   Po trzech dobach mięso wyciągamy, płuczemy zimną wodą a następnie skrapiamy olejem,posypujemy słodką papryką i wkładamy w rękaw do pieczenia.
Końce rękawa zawiązujemy, nakłuwamy folię, układamy w naczyniu żaroodpornym
bez przykrycia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C
 na 40 minut.
Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy kolejne 40 minut.





   Po tym czasie piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso na ok. 15 minut.




   Wyjmujemy mięso z folii. Studzimy a potem kroimy w plastry i delektujemy się smakiem.
Mięso tak upieczone jest soczyste, kruche i niezwykle aromatyczne.




Smacznego!




23 komentarze:

  1. MIĘSKO WYŚMIENITE! Smakuje wybornie. Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszymy się,że smakują potrawy wykonane według naszego przepisu. Dziękujemy i pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja nietypowa prośba: co się piecze na jakim poziomie piekarnika (w moim, pewnie we wszystkich, jest 4 i np.jak pisze "piec na środku" to na 2?... 3?...) Także jakie grzałki przy jakim pieczeniu (np. ciasta - różne; mięso, frytki itp; nie wiem za bardzo, bo jestem kulinarne 0). Dziękuję; fajne przepisy tu, ale chcę żeby mi wyszło!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Basiu nie ma prostej odpowiedzi,ponieważ są różne konstrukcje piekarników i najlepszą metodą jest ich wyczucie.My w swoim mamy 5 poziomów i 2 grzałki.Poza tym nie uruchomimy pieczenia zanim nie włączymy termoobiegu.Więc jeśli masz dwie grzałki,termoobieg i 4 poziomy- to pieczony produkt musi być w centralnej części piekarnika.I jeszcze jeśli jest to nowy piekarnik to od sugerowanej temperatury musisz odjąć co najmniej 20 st.C.Zarówno ciasta jak i mięsa pieczesz w tej samej temperaturze 180 st.C.Jeśli coś wymaga niższej lub wyższej temperatury-my to piszemy w publikowanym przepisie.No i jeszcze jedno-najlepszym miernikiem jest nasze oko:)Jeśli zauważysz ,że piekarnik bardziej przypieka dół-następnym razem ustawisz blaszkę wyżej,jeśli górę-to ustawisz niżej.Na pewno wszystko upiecze się jak trzeba:)Jeśli masz jeszcze jakieś pytania,chętnie odpowiemy.Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam,
    czy mogę peklować tylko dwie doby?
    Właśnie trafiłam na wasz przepis,mięsko wygląda smakowicie chętnie zrobiłabym na Wielkanoc ale został mi mało czas a mięsko mogę kupić dopiero jutro :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Mięso możesz zapeklować na dwa dni.Przed włożeniem do solanki nakłuj go grubą igłą aby solanka łatwiej przedostała się do środka mięsa.Powodzenia:)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ta solanka to dla jakiej ilości mięsa 1kg, 2kg?

    OdpowiedzUsuń
  8. Solanka wystarczy na 3-4 kg mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  9. A czy te pieczyste mozna mrozic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można mrozić. Nic nie tracą na smaku.
      Powodzenia:)

      Usuń
    2. Nie będzie co mrozić. Co gorsza trzeba będzie zrobić więcej ;)) Połowy już nie ma hihihi

      Usuń
    3. Mięsko na ciepło smakuje najlepiej, plasterki kroi się grubsze, do tego chrzan i końca wyżerki nie widać:)
      Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń
    4. Wstawiam dziś schab do pekolwania :D bo szynki już nie ma

      Usuń
  10. W przepisie jest 15 dkg soli. Nie za duzo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu
      To 15 dkg może wydawać się, ze jest dużą ilością, ale dla mięska jest to ilość odpowiednia.
      Pozdrawiamy serdecznie:)

      Usuń
  11. Czy mogę zrobić bez soli do peklowania?

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie podziękowania zawsze cieszą:)
    Pozdrawiam i smacznego życzę:)

    OdpowiedzUsuń