02 listopada 2013

Kotleciki w warzywach



   Mało mięsa, dużo warzyw, czyli kotleciki w warzywach.

-0,5 kg mielonego mięsa
-puszka cieciorki lub fasolki
-puszka drobnego groszku
-kilka ugotowanych marchewek
-papryka
-cebula
-2-3 ząbki czosnku
-słoiczek koncentratu pomidorowego
-olej
-sól, pieprz, przyprawy barbecue, delikat do mięs


   Odsączamy groszek i cieciorkę.

Paprykę i marchewkę kroimy w kostkę.


   Tarkujemy na drobnych oczkach czosnek i cebulę i dodajemy do mięsa.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawą barbecue.
Dokładnie mieszamy.

Formujemy małe kotleciki.


   Kotleciki smażymy na niewielkiej ilości oleju i zdejmujemy je z patelni.


   Na patelnię wsypujemy warzywa.
 Delikatnie posypujemy solą, pieprzem i delikatem do mięs.
Smażymy ok. 5 minut na wolnym ogniu.


   Koncentrat pomidorowy rozprowadzamy w ok. 0,5 l wody i wlewamy do warzyw.


   Doprawiamy do smaku.
Gotujemy ok. 10 minut.


   Dokładamy nasze usmażone kotleciki i mieszamy.



   Całość przekładamy do garnka i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut.


   Kotleciki możemy podać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Dobrze też smakują z pieczywem.


Smacznego!










1 komentarz:

  1. Wow, pyszny obiad, bardzo podoba mi się ten przepis. Też bardziej lubię takie warzywne obiady :)

    OdpowiedzUsuń