30 października 2013

Kurczak złocisty



   Kurczak pieczony w całości, nie dość, że prezentuje się okazale, to smakuje też inaczej
niż pokrojony w części.
Mięsko jest delikatne, kruchuteńkie i soczyste.
 Można  przyrządzić go na różne sposoby.
 My pokażemy nasz sposób.

Najlepiej nadaje się do pieczenia kurczak o wadze ok. 1,8 kg.
My do tego dodaliśmy przyprawę " złocistą" do kurczaka, rozmaryn, dwa twarde,
 kwaśne jabłka, kilka ząbków czosnku i odrobinę oleju.


   Na co najmniej 12 godzin przed pieczeniem kurczaka, na wierzchu i od środka nacieramy
przyprawą do kurczaka oraz delikatnie skrapiamy olejem.


   Rozmaryn możemy kupić, lub hodować w domu.
My dostaliśmy rozmaryn w doniczce od cioci Celinki i świetnie rośnie w domu 
w towarzystwie kawy (bardzo dziękujemy).


   Przygotowujemy kurczaka do pieczenia.

Do środka wkładamy 2 obrane, wydrążone jabłka i gałązki rozmarynu.

Związujemy nóżki, układamy kuraka na ruszcie i stawiamy na blaszce.

Pod kurczakiem układamy kilka nieobieranych ząbków czosnku.

W czasie pieczenia jego aromat będzie przenikał do mięska.


   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C, ale tylko na 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy przez 30 minut.
Po tym zmniejszamy temperaturę do 140 st. C i pieczemy 30 minut.

 Teraz wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy termoobieg.

Kurczaka odwracamy piersią do dołu, aby soczek spłynął do niej.
To zajmuje ok. 10-15 minut.


   Wyjmujemy z piekarnika, wyciągamy jabłka z rozmarynem i kurczak jest gotowy, pachnący i smaczny.


   Dodajemy chrzanik, ćwikłę i ...........mniam, mniam.................



Smacznego!







2 komentarze: