01 października 2013

Kotlety grzybowe



   Korzystamy z obfitości grzybów i robimy próbę przed Świętami.

 Obgotowane grzyby (ok. 0,5 kg) odsączamy, moczymy jedną suchą bułkę, dużą cebulę
kroimy w grube plastry.


   Cebulę posypujemy solą, pieprzem i rumienimy na oleju.


   Grzyby, odciśniętą bułkę i cebulę mielimy w maszynce.


   Dodajemy jedno jajko, sól i pieprz do smaku oraz tyle bułki tartej, aby masa
grzybowa dała się formować.
Robimy kotlety, panierujemy w tartej bułce i smażymy na oleju, na którym podsmażaliśmy
cebulkę.


   Kiedy są rumiane z obu stron są już gotowe.
Podajemy np. z frytkami i surówką z białej lub kiszonej kapusty.
Idealnie pasują do bigosu wigilijnego.



Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam, zupełnie nie wiem dlaczego;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grzyby !
    Świetny pomysł na kotlety i to bezmięsne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki dzieciństwa! Uwielbiam te kotleciki!

    OdpowiedzUsuń
  4. I znowu unikalny przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla nas jest to przepis bardzo stary. Takie kotlety robiła nasza Mama.
      Mają niepowtarzalny smak. Warto spróbować.
      Pozdrawiamy.

      Usuń
  5. Dzis jadlam w wykonaniu samej mistrzyni, fenomenalne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszymy się, że kotlety smakowały.Pozdrawiamy cieplutko:)

      Usuń