09 września 2013

Roladki z udek kurczaka




   Czas na ucztę. Wreszcie upragniony urlop, trochę więcej czasu, więc pora przyrządzić
coś specjalnego o wyjątkowym smaku.

   Na nasze roladki potrzebujemy udka z kurczaka (mogą być z kostką lub wyfiletowane) -
-ok 12 sztuk..

My swoje wyfiletujemy sami.

Musimy też przygotować:

-0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego
-4 marchewki
-2 jajka
-2 suche bułki
-cebulę
-przyprawy
-olej




   Deskę owijamy folią spożywczą, układamy udka skórką do dołu, dociskamy folią
i tłuczemy.



   Rozbite posypujemy przyprawą do kurczaka i naszą mieszanką przypraw barbecue.


   Układamy na półmisku i pozostawiamy na czas przygotowania farszu.


   Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy przyprawę do mięs
 do smaku, dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę.

Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy pasek
surowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką i odkładamy na półmisek
z olejem i przyprawami.



   Cebulę i marchewką kroimy w plasterki.


   Smażenie czas rozpocząć.
Udka muszą się zrumienić a wtedy zdejmujemy je z patelni na półmisek.


   Na pozostały tłuszcz wędruje marchewka z cebulką, ale tylko na chwilę, bo gdy tylko się zeszkli przekładamy ją do naczynia żaroodpornego.


  Z roladek usuwamy wykałaczki, układamy roladki na marchewce w naczyniu,
 przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 st. C.
Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby roladki ładnie
się zapiekły.


Gotowe.


   Smakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka.

Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych.

Można podawać np. z frytkami i zestawem sałatek. W naszym zestawie jest surówka
z białej kapusty, z kiszonego ogórka i wielowarzywna.

Smacznego!

















4 komentarze: